BiH
0

Mačkić: U BiH učinjen napredak u kontroli sigurnosti hrane

SRNA
Sead Mačkić
Sead Mačkić
U BiH je učinjen veliki napredak u oblasti kontrole sigurnosti hrane, ocijenio je danas u Mostaru direktor Agencije za sigurnosti hrane BiH Sejad Mačkić.

Mačkić je u Mostaru, gdje se održava seminar za inspekcijska tijela u BiH rekao da je Agencija u posljednjih nekoliko godina u saradnji s nadležnim institucijama učinila sve da BiH ima Zakon o genetski modifikovanim organizmima, četiri laboratorije, ovlaštene od Vijeća ministara, te edukacije svih koji učestvuju u sistemu sigurnosti hrane.

I na ovom seminaru pod nazivom “Obuka i prateći program za provođenje zakonodavstva EU iz oblasti GMO-a” stručnjaci iz Italije govoriće o svojim iskustvima iz ove oblasti, a biće i razmijenjene informacije iz praktičnog dijela.

Agencija za sigurnosti hrane BiH je na poziv inspektorata Federacije BiH i Republike Srpske, te Vlade distrikta Brčko pozvala eminentne stručnjake da govore o praktičnom načinu kontrole prisustva GMO u hrani i hrani za životinje, s ciljem jačanja kontrole hrane u zemlji.

"Učinili smo sve da se uspostavi što bolji sistem za kontrolu GMO-a u hrani i hrani za životinje", rekao je Mačkić.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako je u BiH riješeno jasno označavanje GMO-a, Mačkić je objasnio da je do 2009. BiH bila među malim brojem država bez zakona vezanog za GMO i da su na prijedlog ove institucije usvojeni zakon i podzakonski akti koji se tiču hrane, ali i prisustva GMO.

Prema njegovim riječima, tako je jasno zakonom propisano da na deklaraciji proizvoda, koji sadrže GMO, mora pisati da GMO-a ima više od 0,9 odsto.

Kako bi se zaštitilo zdravlje potrošača, prema Mačkićevom objašnjenju, redovno se prati donesena legislativa EU, i pokušava se i u BiH uskladiti sa tim.

"Propisi su apsolutno usklađeni s EU, ugrađene su sve uredbe i direktive kad je zakon pripreman, ali, što se tiče podzakonskih akata, redovno se prate sve izmjene i dopune koje EU donosi te se odmah pokušavamo uskladiti s njima", pojasnio je Mačkić.