Sud BiH
0

Maci uvjetno šest mjeseci zatvora

Sarajevo-x.com
Dragan Marinković Maca
Dragan Marinković Maca
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Dragan Marinković, kojom je optuženi Dragan Marinković (u javnosti poznat kao Maca) proglašen krivim za krivično djelo iz člana 27. u vezi s članom 4. tačke d) Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, te ga Sud osuđuje na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno određuje da se ista neće izvršiti ako optuženi za vrijeme od dvije godine ne učini novo krivično djelo.

Sud je također optuženo pravno lice "Open Broadcast Network“ (OBN) d.d. Sarajevo oglasio odgovornim za krivično djelo iz člana 27. u vezi s članom 4. tačke d) Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i izrekao novčanu kaznu u iznosu od 20.000,00 KM koju je optuženi dužan platiti u roku od jedan mjesec od dana pravomoćnosti presude.

Optuženi Mirza Vilić oslobađa se optužbe da je dana 1. januara 2006. godine obavljajući poslove direktora i izvršnog direktora u "OBN-u“ d.d. Sarajevo, suprotno Kodeksu za emitovanje televizijskog i radio programa, propuštanjem dužnog nadzora omogućio optuženom Marinkoviću emitovanje audio i video zapisa nastalog snimanja priloga "Hoćeš-nećeš“ za emisiju "One-man show-Niko kao ja“, čime bi počinio krivično djelo iz člana 27. u vezi s članom 4. tačke d) Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH.

Sarajevski glumac i TV voditelj Dragan Marinković Maca je optužen da je 14. decembra 2005. godine za emisiju "One Man Show - Niko kao ja" platio 20 KM slučajnom prolazniku da prolaznicu Amelu Dervišević uhvati za stražnjicu, što je ovaj i uradio. Emisija je emitirana 1. januara 2006. godine, a Derviševićeva je nakon toga tužila OBN i Marinkovića.

Na saslušanju je Marinković izjavio da se ne osjeća krivim za seksualno uznemiravanje.