BiH
0

Macanović: Štampao sam i lijepo plakate, ali nisam njihov autor

FENA
Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra "Nikola Tesla", koji je u subotu pozvan na informativni razgovor u policiju, povodom plakata o takozvanom "Laktaškom klanu", rekao je da jeste štampao i lijepio plakate, nakon što ih je vidio na internetu, ali nije njihov autor.

"Nažalost, nisam autor tih letaka. Zašto se digla tolika pompa i prašina, ako sadržaj na lecima nije istinit", pita se Macanović.

On smatra da sve ima "politički prizvuk“, jer se u petak iščlanio iz SNSD-a.

"Prilikom iščlanjenja naveo sam kao glavni razlog nemogućnost izražavanja slobode govora, koja proizilazi iz bahaćenja pojedinaca", rekao je Macanović, koji je u subotu novinarima u Banjoj Luci pokazao i zahtjev koji je predao za iščlanjenje iz SNSD-a.

Ispričao je i da su policajci pregledali njegovu sobu u Studentskom centru.

Savez nezavisnih socijaldemokrata objavio je na svom sajtu, u vrijeme kada su pripremani junski protesti banjalučkih studenata, da je Igor Macanović njihov član od 2006. godine.

Macanović je to kasnije pravdao tvrdnjom da je bio mlad i vjerovao obećanjima stranke, u koju se učlanio kako bi se osigurao bilo kakav posao, budući da je dijete bez roditelja.

Na spornim plakatima, osmišljenim kao "potjernica“, o kojima je policija obavila razgovor sa studentima, a prije dva dana i s Željkom Raljićem, glavnim i odgovornim urednikom portala "Istinito", uz natpis "Stop kriminalu i korupciji", kao vođa “takozvanog zloglasnog klana" okarakterisan je aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Na plakatu je potpisan "Opljačkani narod RS", koji je "raspisao potjernicu".

Uz Dodikovu, nalazi se fotografija vladike Grigorija potpisanog svjetovnim imenom Mladen Durić, te slike još nekih Dodikovih saradnika te tvrdnje o njihovim poslovima.

Glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Banja Luka Marija Markanović potvrdila je prethodno agenciji Fena da su dvije osobe u subotu bile na informativnom razgovoru u policiji, povodom plakata o takozvanom "Laktaškom klanu", koji su prije tri dana osvanuli u više banjalučkih naselja, ali da s njima nije obavljen razgovor u svojstvu osumnjičenih.

Na informativnom razgovoru bio je Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra "Nikola Tesla" i jedan od vođa studentskih protesta održanih početkom juna u Banjoj Luci, dok je s njim na informativnom razgovoru bio i, kako se saznaje, njegov cimer Draženko Gojčin.

Markanović tvrdi da su ove dvije osobe pozvane na informativni razgovor s ciljem prikupljanja informacija o „spornim sadržajima“ na plakatima koji su se pojavili u Banjoj Luci, a na kojima su "iznesene ozbiljne optužbe protiv predsjendika RS i drugih lica“.