BiH
0

Luxembourg: Pred BiH je velika budućnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
''Ovo je veliki evropski dan za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“, izjavio je evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn nekoliko trenutaka prije svečane ceremonije potpisivanja Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koja je zbog produžene debate o unutarevropskim problemima nakon irskog „ne“ Lisabonskom reformskom ugovoru kasnila više od stotinu minuta.

Svečana ceremonija potpisivanja SSP-a počela je tačno u 17.40 sati i trajala je desetak minuta nakon što su se šefovima država i vlada zemalja članica i bh. delegacije obratili prvo predsjedavajući Vijeća EU slovenski šef diplomatije Dimitrij Rupel, visoki predstavnik za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te predsjedavajći Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

„Bio bih veoma sretan kada bi Bosna i Hercegovina što prije postala punopravna članica naše porodice, jer je već od dnašnjeg dana EU bogatija za jednu novu zemlju koja toliko iskreno želi postati punopravnom članicom. Uvjeren sam da je današnjim potpisom značajno obogaćena i Bosna i Hercegovina i da će svi njeni građani biti sigurniji u svoju potpuno izvjesnu evropsku budućnost“, izjavio je Javier Solana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zahvalio je slovenskom predsjedništvu Evropske unije i posebno slovenskom šefu diplomatije Dimitriju Rupelu, „koji je svih proteklih godina, a posebno onda kada je građanima BiH bilo najteže, pomagao u traženju najboljih rješenja. Današnji sporazum je samo kruna iskrenih napora da nam se pomogne da što prije postanemo ravnopavni dio evropske porodice''.

Silajdžić je također izjavio da građani BiH od Evropske unije od danas očekuju još više slobode i sigurnosti na cijeloj teritoriji svoje zemlje, očekuju više demokratije i bolju vladavinu prava, uključujući i veći stepen poštovanja međunarodnog prava, što u nedavnoj prošlosti nije bilo uvijek tako. "Svi naši građani moraju imati jednaka prava kada biraju i da budu birani pod jednakim uslovima na cijeloj teritoriji naše zemlje“, rekao je Silajdžić.

On je izjavio da i BiH, osim teritorije, također ima mnogo toga ponuditi Evropskoj uniji - od ljudskih potencijala, energetskih izvora i vodnih potencijala do viševjekovnog iskustva u zajedničkom življenju toliko različitih nacija na tako malom prostoru. „Siguran sam da će Bosna i Hercegovina biti konstruktivna članica EU kada za to dođe vrijeme“, izjavio je Siladžić.

„Na ovaj veliki dan za BiH želim podijeliti radost sa svim građanima moje države. Ovaj sporazum doživljavam kao otvorena vrata za evropsku budućnost svih nas, ovo je trenutak koji nam daje, ali i obavezuje. Evropska ideja u BiH je toliko snažna da više niko nikada ne može zaustaviti, ali je može čestim bespotrebnim političkim negacijama usporiti. Na svima nama je da ispunimo evropske standarde i da što prije postanemo ravnopavni građani Evropske unije. Uvjeren sam da je ped Bsnom i Hercegovinom velika budućnost“, rekao je Špirić.

Nakon ceremonije potpisivanja SSP-a na koji su svoje parafe stavili predstavici svih 27 zemalja članica EU, Olli Rehn u ime Evropske komisije i Nikola Špirić u ime Vijeća ministara BiH održana je i duža konferencija za novinare na kojojoj su svi glavni akteri svečane ceremonije, s još više emocija, topline i obećanja, prenosili svoje impresije u povodu najvećeg događaja u dosadašnjem postratnom postojanju i razvoju Bosne i Hercegovine.

Teško da je ikada iko iz Bosne i Hercegovine imao do sada priliku da na jednom mjestu čuje toliko probranih riječi o svojoj zemlji kao što je to bilo ovog 16. juna, u doista svečanoj dvorani luksemburškog privremenog doma Evropske unije.