BiH
0

Lutrijska viza za useljenje u Sjedinjene Države

VOA/Sarajevo-X
Počevši od petog oktobra, useljenici koji bi željeli živjeti u Sjedinjenim Državama mogu okušati sreću sa dobijanjem useljeničke vize na lutriji, u okviru programa kojim se nekolicini sretnih dobitnika dodjeljuje američki zeleni karton, odnosno dozvola stalnog boravka.

Američki State Departmant je objavio da će rok za registraciju za dobijanje lutrijske vize biti otvoren od 5. oktobra do 4. decembra. Program je načinjen tako da doprinese većoj etničkoj i rasnoj različitosti u Sjedinjenim Državama.

Maura Harty, pomoćnik američkog državnog sekretara za konzularna pitanja u State Departmantu zadužena za ovaj program je izjavila:

"Tradicionalno, osobe useljavaju u Ameriku na osnovu porodičnih veza ili zbog posla. Lutrijska viza proširuje tu mogućnost, te omogućava ljudima iz čitavog svijeta da okušaju sreću tražeći lutrijsku vizu."

Ovim putem Sjedinjene Države dodjeljuju 55 hiljada useljeničkih viza godišnje i to ljudima iz zemalja koji imaju nisku stopu useljenja u Ameriku, kao što su Etiopija, Egipat i Maroko. Ukoliko bude prihvaćen, useljenik može za stalno živjeti i raditi u Americi. Sve što je potrebno je srednjoškolska diploma iz zemlje iz koje dolaze i dvije godine radnog iskustva.

Gabriela Klewer dolazi iz Ekvadora i u Ameriku je došla 2002 godine. ”Prijavila sam se za vizu 1999. godine jer je tada u Ekvadoru bila teška situacija. Međutim, nisam stvarno željela da dođem. Imala sam 24 godine , posao i bilo mi je tamo dobro, ali me je mama natjerala da to učinim."

John Keeley iz Centra za uselejničke studije kaže da je to upravo pristup koje bi Sjedinjene Države trebale obeshrabriti.

”Mislim da ovaj program slabi predodžbu o useljeništvu u Americi. Ovaj program nema nikava mjerila u smislu postavljanja pitanja useljenicima o njihovom radnom iskustvu, obrazovanju i kakve sposobnosti donose u Ameriku.“

Gospodin Keeley kaže da bi Sjedinjene Držve trebale biti posebno pažljive po pitanju koga primaju u zemlju.

”Nakon 11. septembra trebamo znati ko dolazi u Ameriku, a ne imena izvlačiti iz šešira.“

S obzirom na činjenicu da program ne uključuje praćenje osoba kojima je dodijeljena viza, nema načina provjere kako su se ljudi snašli u Sjedinjenim Državama.

Usprkos bilo kojim sigurnosnim pitanjima, američki zvaničnici kažu da će se ovaj program nastaviti, jer se radi o dobroj vrsti publiciteta za Sjedinjene Države, i program privlači ljude koje je Amerika sretna imati.

Ukoliko i vi želite okušati sreću i u useliti se u SAD prijaviti se možete na internet stranici Green Card Lottery programa.