BiH
0

Lutrija BiH uplatit će u budžet FBiH 4,1 milion KM

FENA
Lutrija Bosne i Hercegovine predviđa u ovoj godini ukupan promet od 55,1 milion KM, a za Fond dobitaka 24,9 miliona KM.

Njen predviđeni netoprihod je 27,35 miliona KM, a izračunat je tako što je od očekivanog brutoprihoda od 30,2 miliona KM oduzet porez na promet od 2,85 miliona KM.

Prema pokazateljima iz ovogodišnjeg plana, u federalni budžet Lutrija BiH bi akontativno trebala uplatiti 4,1 miliona KM (4.102.500 KM) stoji u Odluci koju je Federalna vlada donijela na posljednjoj sjednici o raspodjeli sredstava ostvarenog prometa Lutrije BiH za 2006. godinu.

Sedmične akontativne uplate treba da iznose 78.894 KM. Pravilnikom o načinu dobivanja i produžavanja odobrenja za priređivanje igara nasreću, odobravanja pravila igara, rada kazina i davanja saglasnosti za nagradne igre, propisano je da ova sredstva Lutrija BiH uplaćuje akontativno i to sedmično na depozitni račun budžeta FBiH.

S obzirom na to da je Lutrija predložila da se u ovogodišnji federalni budžet uplaćuje 77.000 KM sedmično, a kako se planom poslovanja očekuje spomenuti netoprihod od 27,35 miliona KM, predloženo je da za 2006. godinu Lutrija BiH usmjeri 15 posto od procijenjenog netoprihoda.

Konačni obračun i uplata eventualne razlike između akontativnog uplaćenog iznosa u 2006. godini i konačnog obračuna ostvarenog netoprihoda, bit će izvršeno nakon usvajanja godišnjeg obračuna za 2006. godinu.

Zakonom o igrama nasreću propisano je da Upravni odbor Lutrije BiH prilikom podnošenja izvještaja o poslovanju za prethodnu poslovnu godinu i plana za tekuću, daje prijedlog Federalnom ministarstvu finansija za pripremanje ovakve odluke, i to po odbitku dobitaka na dio koji pripada Federaciji i dio koji ostaje Lutriji BiH za njene troškove i razvoj u skladu s planom poslovanja.