Večernjakov pečat
0

Lukrecija Mamić i Angelina Jolie osobe godine u BiH

Sarajevo-x.com
Angelina Jolie (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com))
Angelina Jolie (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com))
Lukrecija Mamić, časna sestra koja je ubijena u pljačkaškom napadu u Africi proglašena je Osobom godine 2011. u Bosni i Hercegovini prema izboru čitatelja i ocjenjivačkog suda Večernjeg lista BiH.

A "Večernjakov pečat" za osobu godine, koja je u svijetu doprinijela BiH, dobila je Angelina Jolie čiji je film "U zemlji krvi i meda" o ratu u BiH podigao prašinu u cijeloj regiji.

Angelina Jolie se putem video-linka obratila publici u Kosači, nakon što joj je Pečat prethodno u Sarajevu uručio glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

"Presretna sam. Ova mi nagrada neizmjerno znači i zahvaljujem čitateljima i novinarima Večernjeg lista", kazala je uzbuđena Angelina koja je i ovim putem naglasila kolika je važnost medijskog izvještavanja.

Sestra Lukrecija Mamić, rođena u Zidinama kod Tomislavgrada, svoje misionarsko djelovanje započela je 1984. godine u Ekvadoru u Južnoj Americi, dok je u Burundi pristigla 2002. godine gdje se najviše posvetila misiji u zdravstvu. Pomagala je neuhranjenima i oboljelima od AIDS-a.