BiH
69

Lukomir trajno obilježava sjećanje na svoje šehide

FENA
Lukomir (Foto: FENA)
Lukomir (Foto: FENA)
U Lukomiru će u nedjelju biti otkrivena spomen-ploča borcima koji su poginuli od 1992. do 1995. godine u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije.

"Spomen-ploča postavljena je ispred džamije a na njoj su upisana imena pet šehida koji su poginuli u Lukomiru i četiri šehida koji su iz Lukomira a poginuli su u odbrani Sarajeva", rekao je Feni Zejnil Čomor, jedan od organizatora aktivnosti za trajno obilježavanje sjećanja na poginule borce iz Lukomira.

Novac za spomen-ploču donirao je Ismo Hebibović, čiji drug je poginuo u Lukomiru.

Otkrivanje spomen-ploče je u 11 sati, a nakon toga do podne namaza predviđeno je učenje jasina za duše šehida.

Mještani Lukomira finaliziraju iz vlastitih sredstava i dobrovoljnim radom još jednu akciju.

"Planiramo da ograđivanje kompletnog mezarja završimo prije snijega kada će domaćini zaključati kuće i sa stadima ovaca otići u Tarčin, Hadžiće, Vlakovo gdje će provesti zimu", kaže Čomor.

U lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava.

Predstojeća zima bit će šesta po redu tokom koje će 21 kuća u Lukomiru do aprila ili maja biti zaključana, a selo će okovano nanosima snijega, ponekad višemetarskim. Od marta ove godine 22. kuća je stalno zaključana, nakon što je najstarija stanovnica Lukomira, Nura Čomor umrla.

Lukomir je i ovih dana kao i svih prethodnih mjeseci počev od aprila omiljena destinacija sve brojnijih posjetilaca.

"Dolaze planinari redovno, ljubitelji prirode, motociklisti, biciklisti, a u sve većem broju i strani turisti kojima je Lukomir nešto što do sad nisu vidjeli", kaže Čomor.

Turistički vodiči gotovo neizostavno nude stranim gostima obilazak Lukomira, posljednjeg autentičnog bosanskog sela s kućama zidanim od kamena i krovovima od šindre, zbog čega je proglašen nacionalnim spomenikom.

Uz jela i napitke pripremljene na tradicionalni način bjelašničkih sela, posjetioci uživaju u vidokrugu kanjona Rakitnice te vrhova Visočice, Krvavca, Oblja i Prenja.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896m nv). Ovo bjelašničko selo ima još jedan specifikum- jedino je naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine.

"Sve brojniji domaći i strani turisti i ljubitelji prirode koji posjećuju Lukomir su pozitivan znak da ovo bjelašničko selo neće zamrijeti, i zato nastojimo da vlastitim radom i uz pomoć nadležnih institucija od općinskog do viših nivoa vlasti, učinimo da se sačuva ovaj jedinstveni prirodni i nacionalni spomenik", kaže na kraju razgovora Zejnil Čomor.