"Neželjeni zimski san"
4

Lukomir je najpustije mjesto u BiH, Čuhovići odsječeni od svijeta

FENA
Lukomir (Foto: FENA)
Od početka decembra prošle godine, kada su evakuirane posljednje dvije porodice, Lukomir je selo bez seljana. Posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom i sa snijegom visine 120 cm, te mjestimično višemetarskim nanosima snijega, ovih zimskih mjeseci je i najpustije mjesto u BiH.

Više stotina godina stanovnici su i zime provodili u Lukomiru. Prvi put su prošle zime svi seljani "sišli na asfalt".

U "zimskom snu" kuće čekaju da njihovi domaćini, krajem aprila ili u maju dođu i ponovo ožive Lukomir, koji na 1.495 metara nadmorske visine je najviše, ali i najizolovanije selo u Bosni i Hercegovini. I jedino je naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine.

Ovo je druga zima kako je Lukomir ostao bez ljudi, koji su sišli sa svojim stadima u Tarčin, Hadžiće, Vlakovo... Tamo će ostati do kasnog proljeća, a onda će opet u Lukomir.

Ljeti je 20 kuća u Lukomiru naseljeno, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Stećci koji potječu iz 14. i 15. stoljeća na području Lukomira kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina.

U Lukomiru je nakon posljednjeg rata izgrađen i društveni dom. U svim turističkim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani fimovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".

Na rubu prekrasnog kanjona Rakitnice, ljubitelji prirode i planinarenja, biciklisti i motoristi od proljeća do kasne jeseni pohode Lukomir. S ljubaznim domaćinima uz tradicionalna domaća jela i pogled na kanjon Rakitnice koji seže do "mostarskih vrata" i Prenja, te pogled na Visočicu, Krvavac, Obalj, posjeta Lukomiru je najbolji "antistres tretman".

A dok snijeg ne okopni, seljani iz Lukomira, koji zimu provode "na asfaltu" kažu da susjedna sela nemaju problema s održavanjem putnih komunikacija tokom zime. Kao primjer, navode Umoljane, Sinanoviće, Tušila, Pervize, Bobovicu, sela koja pripadaju općini Trnovo koja redovno održava puteve do tih sela.

Lukomir i Čuhovići, koji pripadaju općini Konjic, ostaju odsječeni, jer se put ne pročišćava i zbog toga je Lukomir već drugu zimu pust.

Čuhovići su već dva mjeseca odsječeni od svijeta. Sedam porodica u tom bjelašničkom selu su u sniježnoj blokadi, a otprije sedam dana nemaju ni struju ni telefonsku vezu.

Nakon dvomjesečne blokade do njih su stigli članovi sarajevskog "Kluba sankaša", posredstvom kojih su seljani uputili apel za pomoć. Tek tada su iz Konjica rekli da će put biti pročišćen.

U zimskim uvjetima, kad je put neprohodan, jedino su volonteri na sankama mogli doći do Lukomira i Čuhovića i donijeti lijekove i druge potrepštine starim i bolesnim.

Poznavaoci prilika kažu da se može očekivati da, zbog nebrige lokalnih vlasti, i stanovnici Čuhovići naredne zime budu primorani da napuste selo.

"Iseljen" je Lukomir, jesu li na redu Čuhovići?