BiH
0

Lukić želi u Haag "što je prije moguće"

NINA
Milan Lukić, bosanski Srbin optužen za ratne zločine koji je uhapšen u ponedjeljak u Buenos Airesu, želi otići iz Argentine u Haag "što je moguće prije", gdje se očekuje da mu sudi Haaški tribunal zbog zločina iz proteklog rata u istočnoj Bosni, saopštila je argentinska služba advokata koji su Lukiću dodijeljeni po službenoj dužnosti.

"On nije demoraliziran, ali je vrlo nestrpljiv da ode što je moguće prije za Haag", rekao je AFP-u izvor te službe preciziravši da je Lukić u četvrtak prebačen u centar za pritvor nedaleko od Buenos Airesa.

U saopštenju za javnost spomenute advokatske službe stoji da je Lukić u srijedu prilikom pojavljivanja pred sucem "kategorički odbio" mogućnost da bude izručen Srbiji, strahujući da će mu tamo biti ugrožen život.

Lukić je jučer prebačen iz pritvora federalne policije u kazneni centar za pritvor kod Ezeiza, mjesta u kojem se nalazi međunarodni aerodrom, 30 kilometara južno od Buenos Airesa.

On ima zasebnu ćeliju, veću slobodu kretanja, može šetati, vježbati i primati posjete, saopštio je izvor iz službe advokata dodijeljenih po službenoj dužnosti. Jedan svećenik koji govori srpski pomaže u Argentini Lukićevoj supruzi i kćerki.

Haaški tribunal je 1998. optužio Lukića za 21 ratni i zločin protiv čovječnosti, kao vođu paravojne jedinice Beli orlovi, koja je između 1992. i 1994. ubila oko 150 muslimanskih civila, među kojima žene i djecu.

Također, Lukić je u Beogradu u septembru prošle godine osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora zbog ubistva 16 muslimana 1992. u Sjeverinu na jugozapadu Srbije.