Sud BiH
0

Lukić: "Teritorijalna odbrana bez nadležnosti"

Sarajevo-x.com
Boško Lukić, optuženi za zločine na području Ključa, je pred Sudom BiH kazao kako nikada nije učestvovao u zločinima nad nesrpskim stanovništvom, te da je većinu njih saznao tek tokom suđenja, prenosi BIRN.

Svjedočeći u korist svoje Odbrane Lukić je kazao da nikada nije bio član Srpske demokratske stranke (SDS) niti Kriznog štaba općine Ključ, te da nije učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem progona Bošnjaka i Hrvata s područja te općine.

"Nisam bio član SDS-a, niti sam danas, niti ću biti ako bude života. Preko 30 godina sam bio član Saveza komunista, i to je stranka koju sam smatrao da je bez greške“, kazao je Lukić.

Državno tužilaštvo tereti Lukića, bivšeg komandanta Štaba Teritorijalne odbrane (TO) općine Ključ i bivšeg člana Kriznog štaba te općine, skupa sa Markom Adamovićem, nekadašnjim komandantom Komande odbrane grada Ključa, za zločine protiv čovječnosti, te za organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U optužnici stoji da su Lukić i Adamović, sa rukovodstvom vojnih i civilnih organa u općini Ključ, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu kroz vršenje krivičnih djela nad bošnjačkim i hrvatskim civilima, te njihovim iseljavanjem.

Lukić je tokom svjedočenja kazao da je postao komandant Štaba TO Ključ u januaru 1992. godine, ali je dodao da u Ključu u to vrijeme nije bilo aktivnih jedinica TO.

"Konkretno što se tiče nas u TO Ključ, mi smo imali zadatak da obavljamo dežurstva pored opštine i Štaba TO. Bio je niz pokušaja da se formiraju jedinice, ali mi to nikada nismo uspjeli uraditi. Tako da je nas ukupno osmero bilo, od čega tri muslimana. To je sve od ljudstva“, pojasnio je Lukić.

Vojnu vlast u općini Ključ, kako je rekao Lukić, imala je 30. Divizija Jugoslovenske narodne Armije (JNA), a od ljeta 1992. godine i 17. pješadijska brigada Vojske Republike Srpske (VRS), dok je Štab TO-a bio, dodao je on, "potpuno bez ljudstva i nadležnosti“.

Tokom svjedočenja, Lukić je prošao kroz svih 14 tačaka optužnice - kojom se, između ostalog, tereti za zločine nad civilima iz sela Botonjići, Peći, Prhovo, Sanica, Biljani – te kazao da je za većinu tih zločina saznao tek po njegovom hapšenju u martu 2008. godine.

"Mi (Štab TO, op.a.) nismo imali snage da radimo, niti smo radili, niti mi je padalo napamet da učestvujem u tome što se radilo. Realno, u Ključu sam radio 25 godina i nikada nisam želio učiniti nešto što nije prihvatljivo većini, tako da ni u snu nisam želio da dođe do sukoba“, dodao je Lukić.

Prema njegovim riječima, tokom 1992. godine policija u Ključu je privodila ljude zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB), ali "Štab TO u tome nije učestvovao".

„Koliko znam saradnja sa policijom je bila baš nikakva. Oni su imali svoje aktivnosti, a mi o tome nismo dobivali ni akte ni depeše, jer je naša djelatnost bila drugog oblika. Ne znam ni kakvu bi pomoć trebali od nas“, rekao je Lukić.

U optužnici stoji da je 27. maja 1992. godine vojska i policija srpskih snaga počela sa „protivpravnim hapšenjem“ civila nesrpske nacionalnosti u SJB Ključ, gdje su bili izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Prvobitno je sa Lukićem i Adamovićem, bio optužen i Vinko Kondić, nekadašnji načelnik SJB Ključ, ali je predmet razdvojen zbog teškog zdravstvenog stanja Kondića.

Unakrsno ispitivanje Lukića zakazano je za 3. novembar ove godine.