BiH
0

Lukač: Protesti građana u FBiH mogu se očekivati i u narednom periodu

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tokom protesta građana Sarajeva, 7. februara ove godine ispoljen je nedopustivo visok stepen nasilja, koje je karakterizirala izuzetna agresivnost određenog broja demonstranata prema pripadnicima policije i institucijama, kazao je danas na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš.

Prema njegovim riječima, sinhronizovanost napada u više bosanskohercegovačkih gradova ukazuje na činjenicu da demonstracije u nasilnom dijelu nisu bile spontane, već planski pripremljene.

"To mora biti predmet analize čiji rezultat trebaju biti činjenice koje će istražni organi utvrditi, a organizatore nasilnog dijela sankcionisati", poručio je Kurteš.

On je kazao kako se opravdanje za nasilje tokom demonstracija sada traži javno, dodavši da se tom dijelu želi dati legitimitet, a najčešće se ističe očaj i nezadovoljstvo onih koji su činili nasilje izrevoltirani navodnom brutalnošću policije.

"Legitimitet svega što je učinjeno pokušava se opravdati tvrdnjom da je paljenje bio jedini način da se protesti učine vidljivim. Prvi dan nakon protesta ultimativno je traženo puštanje svih lica, a potom da predstavnici neformalnih grupa moraju biti uključeni u istrage, uključujući i postupke procesuiranja onih za koje se sumnja da su počinili veoma teška krivična djela", naglasio je Kurteš.

Organizaciona struktura policijskih snaga u FBiH nije funkcionalna, istakao je Kurteš, i dodao da ona ne odgovara evropskim standardima policijskih organizovanja. Dodao je da ovakva struktura limitira policijske kapacitete i povećava rizik u kriznim situacijama.

Policija učinila sve da spriječi eskalaciju nasilja

"Neuspjeh reforme policijskih snaga na nivou BiH je jedan od ključnih razloga za ovakvo stanje. Ključne slabosti su nepostojanje piramidalne subordinacijske strukture i nedovoljno jasno precizirani instrumenti. Reakcija snaga sigurnosti je troma i neuvezana. Policajci su 7. februara činili sve da spriječe eskalaciju nasilja, a kada je do eskalacije došlo, da zaštite sebe i objekte", naglasio je Kurteš.

Informacija o stanju sigurnosti koju su zastupnici u Parlamentu dobili, kazao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, presjek je događanja sa statističkim i drugim podacima, koji govore o toku proteklih događaja. On je dodao da zakoni u FBiH ne regulišu u bilo kojem smislu ovakve situacije, krizne i vanredna stanja.

"Sve oči u FBiH su uprte u policiju. Ima puno razloga za to, ali policijski organi nisu jedini mjerodavni, nadležni i odgovorni za rješavanje stanja koje je narušeno u raznim segmentima, ne samo javnog reda i mira", pojasnio je Lukač.

Na demonstracijama 7. februara u više gradova u BiH učestvovalo je 19.350 osoba, dok je na demosntracijama od 5. do 20. februara ukupno učestvovalo 42.442 ljudi.

"Sada 150 do 200 ljudi stoji na glavnoj ulici kod Predsjedništva BiH i blokira promet svakodnevno. Nas građani pitaju, što ih ne sklonite. Taj broj se ponavlja već 15 dana. MUP KS može očistiti to za pet sekundi. Ali, da li je to pametno, ili možda postižemo neke druge efekte koji će poslati neke druge poruke", pojasnio je Lukač.

U rješavanju sigurnosne situacije učestvovalo je puno ljudi, a prije svega građana, kazao je Lukač. On je istakao kako su oni upravo odigrali najvažniju ulogu, kada su prepoznali određene stvari i distancirali se od svega.

Lukač je dodao i da je tokom protesta 7. februara povrijeđeno 208 građana i 283 policijska službenika, te da je pričinjena velika materijalna šteta.

FUP zajedno sa Tužilaštvom BiH je izvršio uviđaj u zgradi Predsjedništva BiH, te je Tužilaštvu podnio izvještaj protiv više lica za krivično djelo terorizma u vezi sa krivičnim djelom napada na ustavni poredak.

"Protesti građana na području FBiH mogu se očekivati i u narednom periodu", poručio je direktor FUP-a.

Najozbiljnija krivična djela

On je naveo da kada je riječ o krivičnom djelu terorizma u vezi sa krivičnim djelom napad na ustavni poredak, to su dva najozbiljnija krivična djela uz genocid propisana Krivičnim zakonom BiH.

"Ovu kvalifikaciju nije odredila ni FUP ni Lukač kao direktor, već Krivični zakon. Ono što se dogodilo na Predsjedništvu po svim elementima je tretirano u ova dva krivična djela u zakonu. Identifikovan je jedan broj izvršitelja koji su palili, jedan broj organizatora, logističara, prije svega", istakao je Lukač, dodavši da je teško prognozirati do koje mjere će doći sama istraga.

Direktor FUP-a poručio je da će uraditi sve da rasvijetli događaje na cijelom prostoru FBiH, da bi se postigao osnovni cilj, a to je "da u preventivnom smislu djelujemo prema potencijalnim izvršiteljima takvih djela ubuduće".