BiH
76

Lukač: Postoje indicije da će protesti biti nastavljeni

Anadolija
Dragan Lukač
Dragan Lukač
"Svi zajedno smo svjedoci da posljednja dva dana imamo vrlo ozbiljnih problema sa sigurnosnim stanjem u FBiH i da je javni red i mir narušen u najširem smislu, kazao je danas Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije (FUP).

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu, održanoj dan nakon demonstracija tokom kojih je zabilježeno nezapamćeno nasilje, kazao da se najviše tih događanja odvijalo na prostorima Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona, da je u njima sudjelovao veći broj osoba, dodavši kako su posljedice tih rušilačkih skupina veoma ozbiljne. 

"Veliki broj osoba posebno policijskih službenika povrijeđeno je u nemirima i oni imaju ozbiljne povrede. Po meni, najveća nematerijalna šteta nastupila je na ustavni poredak u Bosni i Hercegovini napadom na institucije države BiH", rekao je Lukač.

Osvrčući se na demonstracije u FBiH održane u protekla tri dana, Lukač je kazao da su one imale dvije dimenzije. U jednom dijelu iskazivano je opravdano nezadovoljstvo građana socijalno-ekonomskim stanjem, dok je drugi dio bio rušilačkog karakretra, pun hiliganstva i kriminala. 

"To je nešto što ne može biti prihvaćeno kao norma ponašanja, to je nešto što je u direktnoj suprotnosti sa zakonima, što svi pojedinci moraju sankcionisati i osuditi kao pojavu", kazao je direktor FUP-a. 

Lukač je pojasnio kako FUP ima nadležnost isključivo nad federalnim objektima, koje su oni, kako je kazao, i štitili tokom jučerašnjeg dana. Osvrčući se na akciju pripadnika FUP-a, koji su nešto iza 18 sati počeli s akcijom rastjerivanja demonstranata i huligana ispred zgrade Predsjedništva BiH, Lukač je istakao da je to urađeno kada da su huligani "zaprijetili federalnom dijelu zgrade", odnosno dijelu zgrade u kojoj se nalaze uredi predsjednika i dopredsjednika FBiH.

Rekao je i kako ne postoji zakonski definirana koordinacija policijskih tijela u BiH. Naveo je kako je sturktura policije disperzirana i ne funkcionira po principu jednog strješine.  

"Ja osobno, ne kao direktor policije, već kao čovjek nisam zadovoljan reagovanjem u bilo kojem smislu državnih organa BiH u odnosu na sve ovo niti organa ni tijela ni sigurnosnih agencija koje imaju određene obaveze u vezi s ovim događanjima, a osobito u i oko zgrade Predsjedništva. Država mora reagovati ako je ugrožena te svim svojim legitimnim mehanizmima i snagama zaštititi suverenitet, integritet i cjelovitost BiH bez obzira na to odakle, od koga i sa kojim ciljevima dolaze napadi", kazao je Lukač. 

On je upozorio sve građane da se ponašanjima kakva su viđena tokom jučerašnjih demonstracija može otići u pravcima koje niko ne želi, te da na vrijeme treba prepoznati šta to znači i doprinijeti da stvari idu normalnim tokom. 

Direktor FUP-a je kazao kako postoje određene najave o nastavku događaja od jučer, ali i obrnutih protesta građana Sarajeva koji žele pokazati svijetu da grad ne odobrava ono što se jučer desilo. 

Lukač je kazao kako nema podatke o povrijeđenim u protestima i štetama u Sarajevu, ali da je u ZDK bilo oko pet hiljada učesnika demonstracija, da je povrijeđeno 13 građana, 23 policajca među kojima četvorica imaju teške tjelesne povrede i oštećeno je pet objekata. 

U HNK je bilo pet hiljada učesnika, oštećeno je sedam objekata, u Tuzlanskom kantonu je bilo pet hiljada demonstranata, povrijeđeno je devet građana, 11 policajaca i četiri objekta su oštećena. U USK na protestima je jučer bilo 2-3 hiljade demonstranata, povrijeđen je jedan građanin i 18 policajaca, a dva objekta su oštećena. 

Odgovarajući na novinarska pitanja direktor FUP-a je kazao kako nije bio upoznat s činjenicom da su tokom protesta u Sarajevu policajci oduzimali opremu novinarima i dodao da je naredio da se fotoreporteru portala Klix.ba odmah vrati fotoaparat.