Slobodan Šaraba
0

"Lukač je smijenjen zbog miješanja politike"

FENA
Slobodan Šaraba
Slobodan Šaraba
Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Slobodan Šaraba je danas tokom rasprave Zajedničke komisija za odbranu i sigurnost BiH koja je razmatrala Izvještaj o radu SIPA-e za devet mjeseci 2009. godine kazao da dešavanja oko Dragana Lukača i Mirka Lujića posljedica miješanja politike u policijska dešavanja i u rad policijskih struktura.

Šaraba je ocijenio da izvještaj SIPA-e nije dobar, da je napisan birokratski i da ovakav izvještaj nije poslužio onoj svrsi zbog koje je Komisija zatražila izvještaj.

"Smatram da izvještaj treba da dođe na Dom zajedno sa zaključcima koji se danas usvoje i da se prema ovom izvještaju odredimo na način koji taj izvještaj zaslužuje. U svakom slučaju, smatram da izvještaj nije dobar i da u njemu treba izvršiti značajne ispravke“, kazao je Šaraba.

Šaraba je istakao je da je za njega neprihvatljivo da direktor SIPA-e Mirko Lujić ne prisustvuje sjednici Zajedničke komisije, da ne podnese izvještaj i da ne brani ono što je napisano u njemu.

"Po mom mišljenju, dodao je on, niko ne može braniti izvještaj izuzev onoga ko ga je napisao", kazao je Šaraba.

Nakon rasprave dogovoreno je da se kompletan materijal proslijedi domovima Parlamentarne skupštine na razmatranje te da se zatraži od domova da se materijali proslijede Nezavisnom odboru, kao nezavisnom policijskom tijelu.

Šaraba je, govoreći o uplitanju politike u policijski rad, kazao da je protiv toga te da smatra da ne treba da bude miješanja ali da je, po njegovom mišljenju, ono itekako prisutno i dešava se.

Član Zajedničke komisije Hazim Rančić je, govoreći o 'slučaju Lukač', kazao da je njegov konkretan prijedlog "vezano za kršenje nekoliko zakona i Pravilnika o internom raspoređivanju od direktora Agencije, a kad je u pitanju raspoređivanje i Dragana Lukača i Anđelka Hrgića“ da se cjelokupna dokumentacija u vezi s tim slučajem proslijedi Nezavisnom odboru koji je nadležno tijelo za praćenje i ocjenjivanje rada direktora policijske strukture, da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Po Rančićevim riječima, Lukača su rasporedili u Odjeljenje za zaštitu objekata i ličnosti koje više, po Zakonu o SIPA-i, ne postoji unutar SIPA-e.

"Unutar SIPA-e, po prelaznim odredbama, postoji obavljanje poslova zaštite lica i objekata, ali ne postoji organizaciona jedinica Odjeljenje za zaštitu lica i objekata. Dakle, oni su čovjeka rasporedili u odjeljenje i na radno mjesto koje po Zakonu o SIPA-i ne postoji“, kazao je Rančić.

Dodao je da nisu primijenili Zakon o policijskim službenicima "koji je osnovni zakon za rješavanje statusnih pitanja policijskih službenika, niti su primijenili direktno član 64 koji govori o internom raspoređivanju, niti su primijenili Pravilnik o internom raspoređivanju“.

"Očigledno je da ovakvo raspoređivanje ima veze sa podnošenjem određenih krivičnih izvještaja koje je uradio Lukač krajem prošle i početkom ove godine, na šta se žalio Lujić tvrdeći da postoji paralelizam u radu SIPA-e kao policijske agencije. Uvidom u zakon se može vidjeti da pomoćnik direktora za Kriminalističko-istražno odjeljenje ima zakonsku mogućnost, pravo i obavezu da u saradnji s tužilaštvima dostavlja izvještaje i prijave po nalogu tužilaštva“, kazao je Rančić.

U dokumentu koji je direktor SIPA-e Mirko Lujić dostavio Zajedničkoj komisiji se, između ostalog, navodi da je raspoređivanje dosadašnjeg pomoćnika direktora - načelnika Kriminalističko-istražnog odjeljenja na poziciju načelnika Odjeljenja za zaštitu ličnosti i objekata izvršeno u skladu sa članom 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Ovo je, navodi se, potvrdio i Odbor za žalbe policijskih službenika svojim rješenjem od 3. oktobra.

Sjednici Zajedničke komisije nije prisustvovao direktor SIPA-e Mirko Lujić, nego predstavnici te agencije.