BiH
1

Lukač: FUP u prvom tromjesečju ostvario najbolje rezultate od nastanka

Piše: M. N.
Nurudin Hafizović i Dragan Lukač (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Nurudin Hafizović i Dragan Lukač (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prva tri mjeseca 2016. godine Federalna uprava policije ostvarila je izuzetno dobre rezultate koji su prema riječima direktora Draga Lukača najbolji otkako postoji FUP.

Kako bi realizirali aktivnosti iz svojih nadležnosti, FUP je u prošloj godini izvršio unutrašnju reogranizaciju kako bi ojačali kapacitete, a posebno Federalnu istražnu službu kriminalističke policije.

"Organiziralo smo tri terenska ureda koji obavljaju poslove iz nadležnosti. U službi rade najbolji, a također smo podmladili kadar", rekao je Lukač.

U odnosu na prvi tri mjeseca prošle godine, ove godine imaju porast od 31 posto u broju podnesenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, 110,4 posto u broju otkrivenih krivičnih djela, te porast od 25,3 posto u broju prijavljenih osoba.

Šef Federalne istražne službe kriminalističke policije FUP-a Nurudin Hafizović istakao je posebno akciju pod nazivom Cryptus.

"Riječ je o međunarodnoj akciji u kojoj su osumnjičene osobe sa područja Tuzlanskog kantona za krivična djela koja su počinili korištenjem visokosofisticarnih kompjuterskih tehnologija. Druga poseba akcija je 'Balkanski okidač' koja je provedena po nalogu Interpola u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. U akciji su učestvovale i zemlje EU. Izvršeni su pretresi na 12 lokacija u Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Srednjobosanskom kantonu. Oduzeta je veća količina oružja, municije i eksplozivnih sredstava", rekao je Hafizović.

U proteklom periodu FUP-ovi službenici bavili su se otkrivanjem krivičnih djela trgovina drogom, terorizam, nesavjesno privredno poslovanje, krivotvorenje kreditnih kartica, pranje novca, lihvarstvo, krivotvorenje isprave, otmice, spolni odnos s djetetom, zloupotreba položaja ili ovlasti...

U prva tri mjeseca 2016. godine FUP je podnio tri izvještaja za krivično djelo Organiziranje-pridruživanje terorističkoj grupi u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Osoba S.A. je u novembru 2014. godine napustila BiH i pridružila se paravojnoj formaciji IDIL u Siriji, te aktivno učestvuje u ratnim oružanim sukobima. U Siriji je još E.I. koji je otišao u julu 2014. godine i bori se u paravojnoj formaciji IDIL. Osoba M.N. je privedena na graničnom prelazu Orašje zbog pridruživanja IDIL-u.

"Jedinica za profesionalne standarde FUP-a je u devet sluačjeva vršila procjenu zakonitosti upotrebe sile, koji su upotrijebili policijski službenici FUP-a, te donijela odluku da su sredstva prinude pravilna i zakonita. Jedinica je provodila interne postupke ili preliminarne provjere u 25 predmeta, kao i 13 predmeta prenesnih iz 2015. godine, što je za 58,33 posto više nego u istom periodu prošle godine. Završeno je 20 predmeta od kojih je sedam ocijenjeno kao osnovano, pet kao nesonovano, jedno bez dovoljno dokaza, dok u sedam predmeta nije bilo elemenata za otvaranje istrage", navodi se u izvještaju.