Sastanak s Radmanovićem
0

Luis Arbur: BiH je napredovala

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović primio je danas Luis Arbur, predsjednicu Međunarodne krizne grupe, sa saradnicima, saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.

Arbur je zahvalila predsjedavajućem za prijem te podsjetila da je ovo njen drugi dolazak u BiH poslije više od deset godina. U međuvremenu, mnogo toga se u BiH promijenilo nabolje, zemlja je napredovala, što se može i vidjeti.

Istakla je da je Međunarodna krizna grupa nezavisna analitička organizacija prisutna već petnaest godina u regionu, koja pravi izvještaje o stanju po pojedinim zemljama i regionu na bazi kvalitetnih informacija i razgovora s odgovarajućim sagovornicima iz političkog života.

Iz izvještaja i analiza Međunarodne krizne grupe o političkoj situaciji u BiH vidljivo je da se međunarodni predstavnici ne slažu uvijek u ocjenama toga stanja, kao ni oko strategija djelovanja u BiH, ali da svi imaju zajednički cilj, a to je napredak i razvoj BiH i svih zemalja regiona.

Arbur se sa saradnicima interesovala za aktuelnu političku situaciju u BiH, glavne prepreke i probleme u konstituisanju vlasti te mogućnosti bržeg napretka zemlje na putu prema EU.

Prema njenoj ocjeni, povjerenje u zemljama ovog regiona još je krhko, brzo se stvaraju elementi straha, što može biti ozbiljna prepreka stabilnosti i daljem razvoju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao je da, iako se ne slaže uvijek sa svim analizama i ocjenama stanja u BiH u izvještajima koje pravi Međunarodna krizna grupa, njen doprinos je značajan u sagledavanju ukupne situacije u BiH i od velike je važnosti za rješavanje pojedinih pitanja oko kojih se spore političari u BiH.

Istakao je da međunarodna zajednica treba da nađe načina da pomogne domaćim političarima da se dogovore, a ne da se svrstava na jednu ili drugu stranu.

Po njegovom mišljenju, sporost i inertnost Evropske unije u odnosu prema BiH može proizvesti i veće probleme u zemlji nego što su sada.

Privlačenje zemalja zapadnog Balkana u evropske procese predstavlja dugoročno rješenje problema u BiH i regionu. Brži put u EU je rješenje mnogih problema, a ne odgađanje i navodni strah od ponavljanja grešaka iz proširenja u slučaju Bugarske i Rumunije.

Predsjedavajući Radmanović je posebno apostrofirao teško stanje u pravosuđu BiH, koje je pod raznim uticajima.

Strukturirani dijalog EU oko pravosuđa je jedan od načina kako nam se može pomoći, ali postoje i drugi. Potrebna nam je podrška za dogovaranje, samatra Radmanović.

Radmanović je istakao da lokalni predstavnici Međunarodne krizne grupe u BiH dobro poznaju političku situaciju u BiH, što može biti od koristi domaćim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice kao dobra podloga za donošenje političkih odluka o pojedinim pitanjima, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.