BiH
0

Lucić: Nas istresu iz gaća zbog ćevapa, a ratni zločinac bez problema pređe granicu

Piše: D. Brkić
Predrag Lucić i Boris Dežulović (Foto: Klix.ba)
Predrag Lucić i Boris Dežulović (Foto: Klix.ba)
Predrag Lucić i Boris Dežulović bili su večeras gosti Omladinskog pokreta Revolt, koji provodi kampanju "Jer zemlju čine ljudi", a u vezi s nadolazećim popisom stanovništva u BiH.

U ugodnom ambijentu tuzlanske pivnice Taverna, numerom "Haj kolika je na popisu glavnina" Lucić i Dežulović su otvorili performans, koji je u nekoliko navrata prekidan gromoglasnim aplauzima.

Neposredno prije početka performansa u Taverni, razgovarali smo s Lucićem i Dežulovićem o nadolazećem popisu stanovništva u BiH, Gospi u Međugorju, Dominiku Ilijaševiću Comi.

"Popis je kao jedna utakmica. Ne znam kakav se rezultat očekuje, ali vidim navijače, vidim utakmicu, trenere i selektore. Pitanje je ko će pobijediti, a ko izgubiti. Sve to mi liči na izbore, a popisivači na popisno-glasačko tijelo. Apeli vjerskih zajednica u BiH su totalni kič i po meni vrijeđaju inteligenciju", kaže Dežulović.

Lucić navodi kako u svim državama popis stanovništva služi da se statistički verifikuje zatečeno stanje. Međutim, navodi on, građani su izloženi bombardiranju o tome kako je popis 2013. godine sudbonosni čin za narod ovaj ili onaj.

Atmosfera u Taverni (Foto: Klix.ba)
Atmosfera u Taverni (Foto: Klix.ba)

"Kampanja koja se vodi pred popis stanovništva doslovno djeluje kao da se oni obraćaju ljudima bez pameti. Bosni i Hercegovini napokon treba da se ostavi vjera, nacija, jezik, da se prestane s komentarima ko je kome veće zlo nanio, jer s takvom diskusijom ništa se nije postiglo u proteklih 18 godina", kaže Lucić.

Posljednjih dana mediji su zatrpani informacijama o novom čudu u Međugorju, odnosno o Gospinom kipu koji svijetli flourescentnom svjetlošću. O tome Dežulović kaže: "Veću, kolosalniju glupost u posljednjih 30 godina nisam čuo. A bilo je svakakvih gluposti. Meni kao osvjedočenom ateisti postaje malo neugodno zbog svih tih gluposti oko nesretne Gospe. Pazi oni su našli kip, koji se može kupiti na internetu, koji je premazan i plasirali su takvu priču u javnost. Na taj način ugrozili su tri decenije staru priču koja je došla do Vatikana i u vrijeme kada je vatikanska komisija završila istragu o postojanju Gospe u Međugorju. Milione hodočasnika i ogroman novac oni su stavili na kocku sa kipom Gospe koji je očito premazan da bi svijetlio u mraku".

Lucić navodi kako su se u Međugorju možda odlučili na ovakav potez jer će im posao ubuduće još bolje ići.

Na koncu su prokomentarisali i bijeg ratnog zločinca Dominika Ilijaševića Come, koji se s godišnjeg odmora nije vratio u KPZ Mostar.

"Evropi će trebati još neko vrijeme da shvati šta je dobila s pomicanjem granica prema istoku. Jučer je prebjegao Como, sutra će neki pripadnik Zemunskog klana, prekosutra šleper iz Turske... Bit će još veselja oko granice. Mi znamo da nas istresu iz gaća kada kupimo tri kile ćevapa i kada hoćemo preći granicu. No, njima bez problema prođe ratni zločinac", rekli su na kraju razgovora za Klix.ba Dežulović i Lucić.