Ravnopravnost spolova
23

Lozančić: Unatoč pomacima, žene nedovoljno zastupljene u institucijama odlučivanja

FENA
Niko Lozančić
Niko Lozančić
Zastupljenost žena u institucijama odlučivanja u Bosni i Hercegovini, unatoč određenim pomacima, općenito nije na zadovoljavajućem nivou, konstatirala je danas na sjednici u Sarajevu Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, koja djeluje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Stoga će se Komisija i dalje angažirati na izmjeni izbornog zakonodavstva, izjavio je Agenciji Fena predsjedsjedavajući Niko Lozančić. Cilj je veća stvarna zastupljenost žena u institucijama odlučivanja.

Komisija je, naime, razmotrila danas informaciju o rezultatima prošlogodišnjih lokalnih izbora u zemlji, gledanim iz ugla Zakona o ravnopravnosti spolova.

Uočeno je da nakon ovih lokalnih izbora, u odnosu na prethodne, u općinskim vijećima sada ima više žena, ali simbolično, dva posto, a nešto više na načelničkim pozicijama, mada i tu nedovoljno. U sedam općina uopće ih nema u vijećima.

Predsjedavajući Lozančić ističe da je, pak, u razmatranom izvještaju koji se odnosi na Agenciju za ravnopravnost spolova, u kontekstu plana provedbe rezolucije UN-a „Žene, mir i sigurnost“, navedeno da ima ohrabrujućih primjera, kao što je zastupljenost žena u diplomatskim predstavništvima Bosne i Hercegovine, zatim u pravosuđu, gdje ravnopravno sudjeluju s muškarcima, u sigurnosnim službama i vojsci, gdje ih ima više nego ranije mada i tu stanje može biti bolje.