BiH
0

Lozančić: Aktuelno stanje ne vodi rješavanju problema

SRNA
Niko Lozančić (Foto: RFE)
Niko Lozančić (Foto: RFE)
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić naglasio je danas na sastanku sa političkim savjetnicima Ministarstva odbrane Belgije Linom Nijsom i Džimijem Pretom da aktuelno političko stanje ne vodi skorijem rješavanju problema unutar BiH, ističući nepostojanje parlamentarne većine kao jedan od razloga nemogućnosti donošnja odluka.

Prema njegovim riječima, neke političke stranke zagovaraju određeni koncept vlasti nemajući u vidu da je BiH multietnička zemlja, te da sa tog aspekta treba posmatrati njeno ustrojstvo u kojem trebaju biti zastupljeni legitimni predstavnici svih naroda BiH.

U saopštenju Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je Lozančić upoznao Nijsa i Preta sa dosadašnjim aktivnostima uspostavljanja vlasti na državnom nivou, te istakao aktivnosti koje se provode sa ciljem imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, kao i približavanju evroatlantskim integracijama.

On je informisao političke savjetnike Ministarstva odbrane Belgije o dosadašnjim aktivnostima u vezi sa ustavnim promjenama i drugim reformama u BiH, koje zbog različitih vidova rješenja nisu uspjele.

Nijs i Pret su tokom razgovora izrazili interesovanje za funkcionisanje vlasti na ostalim nivoima vlasti u BiH, kao i mogućnostima iznalaženja rješenja iz trenutne političke situacije u BiH.