BiH
15

Lovrić: Korupcija i kriminal prisutni su u svim javnim institucijama

FENA
Predsjednica Udruženja za borbu protiv korupcije, kriminala i diskriminacije u institucijama i javnim ustanovama u BiH Irina Lovrić organizirala je danas protest zbog neprocesuiranja kriminala i korupcije koju prijavljuje od 2009. godine.

Ona je danas novinarima u Sarajevu kazala da se korupcija i kriminal događa u svim javnim ustanovama i institucijama u BiH, ali je naglasila da je najviše evidentiranih slučajeva u državnim, zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Podsjetila je da je u njenom slučaju donesena prva antologijska presuda za mobing koji je preživljavala sedam godina jer je prijavila korupciju i kriminal dok je bila uposlenica Fonda za povratak BiH.

No, dodaje Lovrić, iako su mnogo ljudi u BiH osjetili neke od oblika korupcije i kriminala na svojoj koži, i dalje postoji samo deklarativno zalaganje i opredijeljenost za borbu protiv korupcije i kriminala.

Ukazala je i na diskriminaciju prema starijim osobama u BiH od kojih mnogi žive na ivici siromaštva ili se nalaze u ekstremnom siromaštvu što je, mišljenja je Lovrić, porazno jer su upravo oni izgradili BiH, ali sada nemaju pravo na osnovno ljudsko pravo - život.

Dodala je da su u BiH sve kategorije društva diskriminirane, ali ne samo to, mnogo trpe posljedice kriminala i svih negativnih društvenih pojava u BiH, zemlji koja je na dnu svjetskih ljestvica svega što se ocjenjuje kao pozitivno.

Ovo Udruženje prijavilo je nekoliko desetina slučajeva korupcije u državnim institucijama i javnim ustanovama u BiH.