Troškovi 999.500 maraka
5

Lovrenović: U proljeće rekonstrukcija i restauracija spomen-parka Vraca

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program rekonstrukcije i restauracije Spomen-parka Vraca koji je izradio Radni tim za izradu Programa rekonstrukcije i restauracije koji je imenovalo Ministarstvo kulture i sporta.

Kako je novinarima kazao ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Dubravko Lovrenović dugo vremena taj park je bio "vruća medijska tema, a s razlogom je o tome pisano, ali samo konstatirajući nemoćno da veoma vrijedan kompleks i spomenička cjelina pred našim očima ne samo nestaje nego postaje i ruglo Sarajeva".

Lovrenović tvrdi da je po preuzimanju dužnosti ministra obavio razgovore s direktorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Munibom Buljinom kada je dogovorena rekonstrukcija i restauracija.

Ovaj kompleksan program izradilo je devet stručnjaka iz pet različitih struka i to arhitekture, mašinstva, građevine, šumarstva i elektrotehnike zaposleni u četiri institucije koji zajedno imaju oko 150 godina radnog staža s velikim iskustvom u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa.

Lovrenović naglašava da je u programu striktno navedena hitna mjera zaštite kompleksa, odnosno fizički nadzor 24 sata dnevno, a Ministarstvo kulture i sporta je zaduženo da sa Zavodom za zapošljavanje nađe odgovarajuće rješenje radi postavljanja fizičke barijere za neodgovorne pojedince koji godinama uništavaju ovaj park.

Ukupni troškovi rekonstrukcije i restauracije spomen-parka Vraca iznosili bi 999.500 KM, a za izradu projektne dokumentacije sredstva je osigurala Općina Novo Sarajevo koja je i proteklih godina ulagala napore da se sredi stanje u parku.

Također Vlada KS-a obavezala je četiri resorna ministarstva da u budžetskim sredstvima za 2013. godinu planiraju za realizaciju ovoga programa, a računa se i na podršku Općine Novo Sarajevo, Grada Sarajeva te Vlade Federacije BiH koja je po zakonu o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika dužna finansirati restauruaciju spomenika.

Ministar je potvrdio da ako sve aktivnosti budu po planu aktivnosti na rekonstrukciji trebale bi početi u proljeće 2013. godine.

Spomen-park Vraca počinje nastajati 1898. godine u vrijeme Austro-Ugarske iako mu tada nije bila ova namjena, ali je Drugi svjetski rat i zločini počinjeni na tom mjestu odredili njegovu memorijalnu namjenu te se on dograđivao i popunjavao različitim sadržajima sve do 1985. godine. Godine 2005. proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.

Kompleks spomen-parka Vraca ima historijski, umjetnički, vjerski, simbolički, društveni, prirodni i tehnološki značaj zbog čega je njegovo očuvanje od velikog značaja za Sarajevo, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu.