BiH
0

Lovni turizam je velika razvojna šansa BiH

FENA
Lovni turizam je velika razvojna šansa i može biti značajna privredna grana, izjavio je Feni generalni sekretar Saveza lovačkih organizacija u BiH Kenan Voloder.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nedavno je najavilo da priprema odluku o implementaciji CITES konvencije koja će omogućiti i izvoz i uvoz životnja, ali i lovačkih trofeja, što do sada nije bilo slučaj.

Iz tog ministarstva su, također, obrazložili da su posebno lovačka udruženja i turizam u BiH trpjeli značajne štete, zato što država nije imala regulisane propise u toj oblasti.

BiH je kao 175. članica pristupila CITES-u (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) 21. januara 2009. godine, a Konvencija je stupila na snagu 21. aprila 2009. godine.

Po riječima generalnog sekretara Lovačkih organizacija u BiH, donošenje propisa i početak primjene te konvencije značio bi da će BiH imati formiranu komisiju koja odobrava iznošenje lovačkih trofeja lovcima koji su bili u BiH.

Voloder, također, ističe da je zakon predvidio da se ne mogu iznositi trofeji koji imaju zvanje „svjetskog prvaka ili vrhunskog trofeja,iako se radi o interesu države“.

Inače, po Voloderovim riječima , lovački turizam je velika šansa, što su predstavnici bh. lovačkih udruženja redovno navodili na međunarodnim skupovima, a što je bio i prije rata, kao značajna privredna grana, počevši od nizinskih lovišta sa fazanima i fazanskom divljači do posebno autohtnonih vrsta kao što su medvjedi itd.

  • BiH je bogata sa divljači i sada se otvara mogućnost da lovačke organizacije na prostorima BiH mogu ostvarivati značajne prihode, ali ne samo lovačke organizacije, već i država BiH - zaključio je Voloder.

Iako je BiH još 2009. pristupila toj konvenciji, trebalo je u međuvremenu da ispuni ključne obaveze po dokumentu, koje se odnose na postojanje procedura i regulativa prema CITES-u, zbog čega je imala značajno smanjene ekonomske aktivnosti u ovoj oblasti u okviru međunarodnih lovačkih operacija i turizma.