BiH
31

Loši uslovi za skijanje na bh. planinama, snijeg se topi zbog temperatura u plusu

Piše: E. S. H.
Foto: Jahorina.org
Foto: Jahorina.org
Skijališta na bh. planinama su danas otvorena uprkos lošim uslovima na ski stazama. Temperature su u plusu što je uzrokovalo topljenje snijega i neadekvatne uslove za skijanje.

Na Bjelašnici je izmjereno oko sedam stepeni. Skijaša ipak ima, a liftovi rade, potvrdio nam je Suad Jusić, direktor ski centra preduzeća ZOI'84.

"Problem nam je otopljavanje. Temperature idu u plus, pa smo obeshrabreni jer gubimo veliku količinu snijega, asli skijanje držimo otvoreno", kazao nam je Jusić.

Ipak rade liftovi BXK1, trosjed, baby-liftovi na Bjelašnici, a na Igmanu dvosjed i dva baby-lifta.

Bjelašnica (Foto: Ski.ba)
Bjelašnica (Foto: Ski.ba)

I na Jahorini je skijalište otvoreno. U funkciji su Poljice ski i baby-lift i šestosjed i dvosjed, Ogorjelica šestosjed i dvosjed, ski-lift Rajska dolina, ski-lift Olimpik i šestosjed Skočine.

Podsjećamo i da kompanija Centrotrans Eurolines, u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina, organizira prijevoz putnika na relaciji Sarajevo - Jahorina. Autobus će saobraćati svakim danom od 10. januara do 28. februara 2015. godine i vikendom tokom mjeseca marta.

"Situacija na Jahorini je super, radi kompletno skijalište. Posebno nam je drago da napokon imamo autobus koji povezuje Sarajevo sa Jahorinom i to nakon 20 godina. Svi trebamo dati punu podršku ovoj priči kako se ne bi svi mučili zbog toga što nemamo prevoz iz Sarajeva na Jahorinu", rekao nam je Dragan Sokolović iz Olimpijskog centra Jahorina.

Posebno napominje da je važno razmišljati o djeci, jer su do sada samo oni koji imaju automobile mogli skijati na Jahorini.

"To je jedan bezobrazluk društva. Djeca su na raspustu i možda bi voljela doći na skijanje, a do sada nisu imali priliku za to. Moramo planine približiti običnom čovjeku", napominje Sokolović.

Temperatura na Jahorini je tri, a na Vlašiću šest stepena u plusu.

Foto: Vlasic-online.com
Foto: Vlasic-online.com

Iz vlašićkog hotela Pahuljica su nam rekli da nažalost uslovi za skijanje nisu dobri. Iako se tokom noći radilo na uređenju staze, skijalište nije u svom najboljem izdanju jer nedostaje snijega.

"Nadamo se padavinama. Gostiju ima, ali ne mogu skijati. Skijalište jeste otvoreno, ali se mnogi ne odlučuju skijati jer je temperatura visoka i snijeg se topi", rekao nam je Sead Deljkić iz Pahuljice.

Ugostitelji se nadaju snijegu, a meteorolozi su najavili padavine u noći sa nedjelje na ponedjeljak. Jutarnje temperature će biti nešto niže što bi moglo usloviti zadržavanju snijega i stvaranja uslova i za vještačko osnježivanje.