Malo se radilo, a puno trošilo
4

Loše stanje u HNK: Nezaposlenost raste, dugovi sve veći

SRNA
Mostar (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Mostar (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u prvih šest mjeseci ove godine radilo se malo, a trošilo puno, ocijenili su Centri civilnih inicijativa (CCI) rad izvršne i zakonodavne vlasti.

Stanje u ovom kantonu iz CCI je ocijenjeno kao loše, a rezultati zakonodavne i izvršne vlasti kao skromni.

Nezaposlenost je u ovoj kantonu u stalnom je porastu, prosječna plata je u padu, budžet se slabo puni, a dug kantona je u stalnom je porastu i sad iznosi oko 43 miliona KM.

"Još nije izabran potpredsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda i ovo pitanje nijednom u ovoj godini nije bilo predmet rasprave na sjednicama, a sve zbog nemogućnosti dogovora između dva člana Skupštine iz reda srpskog naroda koji pripadaju SDP-u i HDZ-u BiH. Zbog toga je praktično predstavnicima ovog naroda onemogućeno odlučivanje i učestvovanje unutar kolegijuma skupštine", rekla je Behrem-Stojanov.

Konsultant za monitoring rada Vlade i Skupštine HNK Vesna Milas je rekla da kantonalna vlast u prvih pola godine nije pokazala zavidne rezultate.

"I Vlada i Skupština HNK u prvih pola godine radile su vrlo malo. U 6 mjeseci Skupština je održala svega šest sjednica. Vlada je održala 25 sjednica koje su bile nešto kraće, pa su i Vlada i Skupština u radu na sjednicama proveli jednako, po šest sati mjesečno", rekla je Milas.

Ona je istakla da je realizacija programskih obaveza katastrofalna jer je za šest mjeseci Skupština realizovala tek 10 posto programskih obaveza za ovu godinu.

"I dalje se troše značajna sredstva na primanja poslanika i ministara, a rezultati rada to ne opravdavaju, pogotovo s obzirom na činjenicu da je HNK u ozbiljnim finansijskim problemima. Ukupne isplaćene plate i naknade u Skupštini za prvih šest mjeseci ove godine iznose 345.884 maraka, i ako tu svotu podijelimo na broj zasjedanja, doći ćemo do podatka da je svaka sjednica Skupštine HNK građane koštala 57.647 maraka", rekla je Milas.

Milas je naglasila kako je u ovom periodu Vlada ipak nešto i radila jer je pokazala socijalnu osjetljivost, stavivši isplate korisnicima socijalne pomoći među budžetske prioritete.