BiH
61

Loša praksa: Zašto bh. vlasti kriju bitne odluke od građana?

Piše: Ervin Mušinović
Cvijanović, Zvizdić, Novalić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Cvijanović, Zvizdić, Novalić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Organi izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme usvajaju odluke u tajnosti, te se postavlja pitanje da li državna i entitetske vlade smatraju da građani i mediji u BiH nisu relevantne adrese koje bi trebali pravovremeno obavještavati o društveno važnim odlukama koje donose, odnosno u čijem to interesu rade Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i Vlada RS-a.

Posljednja politička dešavanja u Bosni i Hercegovini pokazala su da Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a nisu transparentni u svom radu. Od javnosti se često kriju i iz saopćenja za javnost izbacuju informacije od javnog značaja počevši od informacija o evropskim integracijama države pa sve do odluka o povećanjima naknada ministrima u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Tako je 26. januara Vijeće ministara BiH bez prethodnog informisanja građana održalo sjednicu na kojoj je usvojena Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koja predstavlja jedan od ključnih uvjeta da bi naša država mogla predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovaj put su bh. građani, isto kao i zastupnici i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, dovedeni pred svršen čin s obzirom na to da su za usvajanje odluke saznali tek nakon što je ona stupila na snagu, odnosno nakon što je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da je usvajanje mehanizma koordinacije na sjednici koja nije prethodno najavljena i o kojoj javnost BiH nije obaviještena nepotrebna aktivnost Vijeća ministara BiH.

"Mislim da je to dovelo u pitanje ozbiljnu sumnju u način rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", rekao je Prodanović.

Organi vlasti imaju obavezu obavještavati javnost o svojim odlukama

On je istakao da je neosporna činjenica da politički lideri mogu voditi razgovore kako bi se došlo do određenih rješenja, ali da je zabrinjavajuća činjenica što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao sastanak s predsjednicima vlada bh. entiteta kojima je predložio da pošalju svoje primjedbe na mehanizam koordinacije, a da je već u tom trenutku dokument bio usvojen.

"Smatram da je o sjednici koja je održana 26. januara javnost u BiH trebala biti obaviještena. Time ne bi izgubili ništa ni Vijeće ministara BiH, a javnost bi bila upoznata. Organi vlasti imaju obavezu da obavještavaju javnost o svojim odlukama", rekao je Prodanović.

Zbog rada u tajnosti Vijeće ministara BiH žestoko su kritikovale opozicione stranke, ali i mediji u BiH. Prodanović je kazao kako je ovakav rad Vijeća ministara BiH bacio u sjenu i sam čin predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ako to nismo bili u stanju da uradimo na transparentan način pitanje je kako ćemo provoditi ono što je obaveza mehanizmom koordinacije", dodaje Prodanović.

Vijeće ministara BiH od javnosti je do objavljivanja krilo i sadržaj reformske agende koja direktno dotiče živote građana BiH. Isti slučaj je i sa Vladom Federacije BiH i Vladom RS-a koje također nisu se trudile informisati građane o sadržaju reformske agende uglavnom najavljujući da je riječ o dokumentu koji sadrži bolne mjere koje će dovesti do napretka u našoj državi.

"I tu je izostalo informisanje, ali tu smo bar imali tu zajedničku izjavu svih političkih lidera. Činjenica je ipak da akcioni plan reformske agende nije u cjelini predstavljen", rekao je Prodanović.

Prije nego će biti usvojena reformska agenda, u julu prošle godine, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić i premijerka RS-a Željka Cvijanović održali su u Tesliću nenajavljeni sastanak s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i ostalih međunarodnih finansijskih institucija na kojem je bilo govora o reformskoj agendi.

Novinarima tada nije bio dozvoljen pristup mjestu održavanja sastanka, a izjavu nakon sastanka dala je samo Željka Cvijanović uz zahtjev da joj se ne postavljaju pitanja. Javnost je taj dan informisana samo o tome da bi reformska agenda, nepoznatog sadržaja, trebala biti "usvojena iduće sedmice".

Vlada FBiH od javnosti sakrila povećanje naknada i osnivanje firme

Adis Arapović iz Centara civilnih inicijativa (CCI) kazao je da je ovakva vrsta rada organa izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini kakvu imamo priliku vidjeti danas protuzakonita.

"Postoji regulativa koja na precizan način opisuje na koji način se odluke donose i na koji način se javnost upoznaje s odlukama prije nego što budu donesene, a kamo li kada budu donesene", rekao je Arapović.

Na drugoj strani on ističe da su u zadnjih nekoliko mjeseci pravilo transparentnosti više puta kršili i Vijeće ministara BiH isto kao i Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske.

"To nije kršeno na benignim i perifernim odlukama, nego na stvarima koje su zaista politički, ekonomski i socijalno vrlo osjetljive. Od formiranja kojekakvih firmi koje je radila Vlada FBiH, preko odluka o povećanju naknada ministrima i njihovim pomoćnicima, pa sve do skandaloznog usvajanja mehanizma koordinacije", rekao je Arapović.

Inače, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 27. augusta prošle godine donijela je Odluku o osnivanju privrednog društva Intera industrija, tehnologija i razvoj d.o.o. Sarajevo, a o čemu nije informisana bh. javnost.

Arapović ne vidi nikakav interes u takvom vođenju politike s obzirom na to da se tako samo proizvodi unutrašnja destabilizacija.

"Tako se derogira i volja građana ove zemlje jer ako vlade smatraju da javnost, mediji i građani BiH nisu relevantna adresa da im se pošalje pravovremena informacija o donošenju neke odluke, onda se zaista treba postaviti pitanje u čije ime ti ljudi rade. Tačnije, jesu li njihovi primarni interesi stranački, politički ili interes pojedinaca koji tamo sjede", kazao je Arapović.

Vlada Federacije BiH "zaboravila" je u saopćenju za javnost i informisati građane da je na jednoj od sjednica ministrima i savjetnicima povećana naknade s jedne KM na 250 KM.

Da stvar bude gora, premijer Federacije BiH Fadil Novalić u razgovoru s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata FBiH o mogućim protestima u povodu izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, izjavio kako je na web stranicu Vlade FBiH stavljena lažna verzija izmjena i dopuna ovog zakona.

Arapović je na kraju zaključio kako izvršna vlast ovakvim postupanjem krši prava građana i medija u BiH na informisanje, ali i prava stanovnika da učestvuju u donošenju zakonskih rješenja.

Može se prolongirati, ali ne i sakriti

Zastupnik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević ističe da izvršne vlasti na svim nivoima od samog početka svog djelovanja sve ključne odluke naivno kriju od javnosti iako je jasno da je nemoguće bilo šta sakriti. On smatra da postoji više razloga za ovakvo netransparentno i neodgovorno ponašanje.

"Prije svega, radi se o vladama koje su u potpunosti svjesne kako su njihovi potezi usmjereni protiv građana i u isključivom interesu uskih grupa tajkuna, a niti su reformski i evropski, pa ih zbog očekivanih negativnih reakcija pokušavaju što duže sakriti od javnosti", rekao je Žuljević.

On ističe da je koalicija okupljena oko HDZ-a BiH na svim nivoima zloupotrijebila pozitivnu atmosferu novog pristupa međunarodne zajednice i pri tome se u potpunosti "ufantazirala" u svojim javnim nastupima kako su stvari u državi stvarno krenule naprijed.

"Imamo na djelu neodgovorni igrokaz Predsjedništva BiH u saradnji s Vijećem ministara BiH s predajom nekredibilne aplikacije s tajno usvojenim 'neevropskim mehanizmom dezintegracije'. Na drugoj strani je nevjerovatna dimenzija štete koju imamo kao rezultat za nepunu godinu rada Vlade FBIH kroz osnivanje fantomskog preduzeća, rušenja prava radnika, politizacije javne uprave, pokušaju smanjenja penzija i sporazumnom varanju penzionera, destimulaciji domaćih privrednika kroz novi zakon o porezu na dobit, te nemoralnom povećanju naknada ministrima", kazao je Žuljević.

Zaključuje da je svima jasno kako se radi o dobro organizovanoj i udruženoj "grupi prevaranata za koju je TNT grupa iz Alan Forda jedinica mjere za ozbiljnost i poštenje, koja je za godinu dana upropastila reformsku agendu i izgubila povjerenje svakog ozbiljnog u ovoj zemlji i prijatelja u međunarodnoj zajednici".

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH, sve dok mediji nisu objavili informaciju, također nije informisalo građane da je donijelo odluku o imenovanju Nermane Hadžijahić, supruge bivšeg zaposlenika Ambasade SAD-a u BiH Zijada Hadžijahića, za ambasadoricu BiH u Sloveniji. Ovo imenovanje istražuje i Tužilaštvo BiH s obzirom na to da se dovodi u vezi s krivičnim djelima koja se stavljaju na teret bivšem ministru sigurnosti BiH i predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću.

U demokratskim zemljama pa tako i u BiH legitimitet političkih zvaničnika proizilazi iz volje građana kojima državnici i odgovaraju za svoje postupke. Demokratska vlast temelji svoju legitimnost na transparentnosti, poštivanju općih pravila, zakona i ustava države.