Špirić u posjeti Turskoj
0

"Loša ekonomska saradnja BiH i Turske"

FENA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić boravi u službenoj posjeti Ankari, gdje je razgovarao sa predsjednikom Republike Turske Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Erdoanom.

Bilateralni odnosi su na zavidnom nivou, konstatovano je, ali ekonomska saradnja je ispod realnih mogućnosti obje zemlje. Mora se raditi na pronalasku načina kako je dalje razvijati, konstatovano je.

Špirić je ocijenio da Turska, iako je zemlja sa kojom BiH ima najveći broj potpisanih sporazuma, učestvuje u stranim investicijama sa svega jedan odsto.

U razgovorima je zaključeno da je i spoljnotrgovinska razmjena na niskom nivou, pogotovo pokrivenost uvoza izvozom, te da je potrebno povećati obim trgovinske razmjene, koja trenutno nije ni blizu potencijala.

Predsjedavajući Savjeta ministara je izrazio zainteresovanost za veći priliv turskog kapitala, naglašavajući da BiH kontinuirano dograđuje relevantnu legislativu kako bi bile otklonjene administrativne barijere za strane investicije.

Na sastancima su razmatrani i modaliteti saradnje u oblasti turizma, kao i saradnje na kulturnom planu.

Predsjedavajući VM-a Špirić je istakao opredijeljenost BiH za razvoj dobrosusjedske i regionalne saradnje. Špirić je informisao predsjednika i premijera Turske o situaciji u BiH. Naglasio je da se ne slaže sa onima koji kažu da u BiH nema napretka.

-Napretka ima, ali to ne znači da su riješeni svi izazovi i sva pitanja, rekao je Špirić.

Predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da je formula OHR-a potrošena formula, koja proizvodi politički parazitizam, jer je dio političkih elita u fazi čekanja, umjesto odlučivanja.

Predsjedavajući Špirić je zatražio od sagovornika da ohrabre unutrašnji dijalog u BiH, koji je nezamjenjiv način za rješavanje otvorenih pitanja. Unutar BiH je apsolutno neophodno fokus staviti na ekonomiju, koja je u svakom društvu integrativi faktor, a ne na neuspješne pokušaje reformi od kojih je BiH umorna, istakao je Špirić.

Predsjedavajući Špirić je izrazio žaljenje što BiH nije dobila Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) i „bijeli Šengen“, jer smatra da bi na bazi ta dva uspjeha bilo realno očekivati uspjehe u drugim reformama, pogotovo u reformi Ustava.

Kada je riječ o unutrašnjoj situaciji u BiH, premijer Erdoan je rekao da je najvažnije da se lideri u BiH usaglase i istakao da će turska saradnja biti usmjerena na sve konstitutivne narode u BiH i da će njegova zemlja nastaviti da odlučno podržava integraciju BiH u NATO, kao i njen put prosperiteta.

Predsjedavajući Savjeta ministara je zahvalio Turskoj za podršku Bosni i Hercegovini na multilateralnom planu.

Špirić se danas sreo i sa predstavnicima Udruženja turskih komora i berzi sa kojima je razgovarao o modalitetima unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH položio je vijenac u Mauzoleju Kemala Ataturka.

Prema programu posjete, predsjedavajući Špirić razgovarat će i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mehmetom Ali Šahinom, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.