BiH
0

"Loš standard u studentskim domovima"

FENA
Direktor Studentskog centra Sarajevo Emir Kadrić kazao je da studentski standard (smještaj i ishrana studenata u studentskim domovima) u Federaciji BiH nikad nije bio lošiji kako s aspekta davalaca usluga tako i s aspekta korisnika usluga, te da će ta problematika biti glavna tema sjednice Zajednice studentskih centara FBiH zakazane za sutra u Mostaru.

On je u izjavi za FENU pozvao nove predstavnike vlasti da se, nakon preuzimanja ovlasti, ozbiljno pozabave pitanjem studentskog standarda u Federaciji BiH, te da za rješavanje tog problema ne pronalaze nikakve izgovore.

"Namjera nam je da upozorimo da studentski standard bude jedan od prvih zadataka novih predstavnika vlasti. Na sastanku Zajednice aktuelizirat ćemo našu ideju o zakonskoj regulativi studentskog standarda u svakom pogledu, kao i onu o formiranju fonda za studentski standard najmanje na federalnom nivou kako bi studentski centri i oni koji se bave tim pitanjem s jednog mjesta mogli realizirati projekte i kontrolirati aktivnosti iz oblasti studentskog standarda", kazao je Kadrić.

On je naglasio da bi se tako spriječile i situacije u kojima se, zbog neizmirenih obaveza, dovodi u pitanje pružanje usluga studentima.

"Redovno izmirivanje obaveza za smještaj i ishranu studenata preduvjet je za normalno funkcioniranje studentskog centra i redovno izmirivanje njihovih obaveza prema dobavljačima", kazao je Kadrić i dodao da samo sarajevski studentski centar potražuje oko 400.000 KM na ime smještaja i ishrane studenata.