BiH
0

London: Izvlačenje tijela još traje, policija traga za teroristima

NINA
Spasilačke ekipe u Londonu nastavljaju izvlačiti tijela poginulih u četvrtak u terorističkim napadima iz tunela podzemne željeznice, a Scotland Yard je danas saopćio da je svu energiju usmjerio na traženje počinitelja tog zločina i na sprječavanje eventualnih novih napada.

Najteža je, kako je saopćeno, situacija u tunelima kod postaje metroa Russel Square. Nitko ne zna koliko u tom tunelu još ima tijela poginulih, pa se tako još ne govori o konačnoj bilanci napada. Današnja štampa, međutim, procjenjuje da će ta bilanca biti između 70 i 100 stradalih, uz između 700 i 1.000 ozlijeđenih.

Uz to, među ozlijeđenima je 15 njih još u kritičnom stanju. Pronalaženje odgovornih će, ocjenjuju analitičari, biti teži posao nego u New Yorku i Madridu, poslije tamošnjih terorističkih napada.

Londonska podzemna željeznica dnevno preveze u prosjeku tri miliona ljudi.

Iako još nema pouzdanih dokaza, policija vjeruje da su terorističke napade izveli islamski teroristi. Tome doprinose i dva saopćenja, objavljena na dva islamistička Internet sitea, u kojima su odgovornost za napade preuzela dva ogranka međunarodne terorističke mreže Al-Qaida.

Za sada, prema tvrdnjama londonskog Timesa, postoje tri teorije. Jedna, koja je i najopasnija za Britaniju, je da iza eksplozija u Londonu stoje muslimani rođeni u Velikoj Britaniji, koji su se borili u Afganistanu, Čečeniji i Iraku i sada se vratili kući kao obučeni teroristi.

Druga teorija je takozvana “madridska veza”, da su napadi u Londonu u vezi s prošlogodišnjom bombaškom akcijom u Madridu. Neki od osumnjičenih za tu akciju su oslobođeni u Španjolskoj i za neke se zna da su potom došli u Britaniju.

Prema trećoj teoriji, za napade bi mogao biti odgovoran najtraženiji svjetski terorist Osama bin Laden.

Policija je saopćila da se u istrazi neće žuriti, jer predstoji težak i detaljan posao, pa se očekuje da će otkrivanje terorističke mreže trajati dosta dugo.