BiH
16

Lokalni izbori u BiH: Povratak otpisanih, Gore biti neće, Reformska stranka, Srpska u sigurne ruke...

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Na osnovu izvještaja o izvršenim provjerama Centralna izborna komisija BiH ovjerila je prijave za učešće na Lokalnim izborima 2016. godine za 107 koalicija i 309 listi nezavisnih kandidata. Među njima je i Povratak otpisanih, Nezavisna lista Gore biti neće-Foča, Srpska u sigurne ruke te Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta.

Pored ovih koalicija, za lokalne izbore 2016. godine prijavila se i Nezavisna lista jedan, Stranka Spasa-RS, Izvor i Goran Đorđić-Gradiška mora naprijed.

Tu je i koalicija Radikalno za narod SRS RS‐SRS‐Snaga naroda, Srpska radikalna stranka "9. januara" i koalicija Za Banje-Za opstojnost Domaljevca, Grebenice, Bazika i Brvanika (nazivi naseljenih mjesta u općini Domaljevac-Šamac.

Na lokalnim izborima 2016. godine učestvovat će i Stranka spas-RS, Snaga naroda, Reformska stranka i Koalicija za Pougarje (Pougarje je naziv za skup 18 sela naseljenih Hrvatima, koja se nalaze na lijevoj obali rijeke Ugar) koju čine HSS Stjepan Radić i HSP BiH.

Podsjećamo, CIK je ovjerio 107 političkih stranaka, 309 nezavisnih kandidata, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana i šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana.

Preliminarni pregled ovjerenih političkih subjekata možete pogledati ovdje.