BiH
224

Lokalni izbori u BiH: Od 417 kandidata za načelnike općina samo je 26 žena

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Poznato je da je broj žena u svijetu koje se nalaze na moćnim funkcijama vrlo mali. U BiH situacija je gora jer žene teško dolaze do posla na visokim funkcijama, a još teže im se daje prilika da se pokažu na političkim funkcijama.

Na predstojećim lokalnim izborima 26 žena od ukupno 417 kandidata kandidovalo se za načelnice svojih općina, što je 6,8 posto, i nadaju se da će svojom kandidaturom biti primjer svim ostalim ženama u našoj zemlji da hrabro istupe i bore se za ravnopravnost.

U Parlamentu BiH održan je Forum pod nazivom "Dvadeset i šest 26.: Ko su žene kandidatkinje za načelnice na lokalnim izborima 2016", u okviru kojeg su se predstavile, govorile o svojim izbornim planovima i ciljevima te položaju žena u politici.

"Datum je simbolički 26 žena 26. septembra kao posljednja prilika da se kandidatkinje na lokalnim izborima predstave i pošalju poruku o izbornim prioritetima te podcrtaju važnost o ravnopravnosti u izbornom procesu. Važno nam je da događaj pošalje poruku da i nevladin sektor, domaće institucije i međunarodni i diplomatski kor daju podršku učešću žena u lokalnim izborima, a kakvi će biti rezultati vidjet ćemo nakon izbora", rekla je moderatorica Foruma Emina Pašić.

Ovih 26 žena je tražilo poziciju u svojoj političkoj stranci za što je, ističe Pašić, potrebno mnogo hrabrosti. Na prošlim općim izborima zabilježen je pad broja žena koje su kandidovane za bilo koju poziciju i situacija je slična i u regiji i u svijetu - žene nemaju svoje mjesto bez velikog truda i znoja.

"Borba za moć i politički položaj ostavlja dojam da je nedostojanstveno boriti se u političkoj utakmici ako ste žena. Taj dio je potrebno promijeniti prvenstveno kod žena glasačica, zatim nas samih, kod kandidatkinja i kolega u strankama. Ta stalna priča da žene ne glasaju za žene - pa dajte im priliku", dodala je Pašić.

Amira Malkočević iz stranke Tuzlanska alternativa Grad Tuzla je kandidatkinja za gradonačelnicu koja ima punu podršku svojih stranačkih kolega. Jedina je kandidatkinja za tu poziciju u Tuzli.

"Od 1983. do 1985. godine na čelu Tuzle je bila načelnica Emina Zajimović, od tada imamo samo načelnike/gradonačelnike. Ženama je puno teže doći do pozicije nego muškarcima. Smatraju da su neke pozicije rezervisane samo za njih, teško se izboriti. Tome smo djelimično i same krive jer znamo da je ženska populacija brojnija od muške i kada bi žene glasale samo za žene mi bismo bile izabrane. Treba raditi na tome da žene same spoznaju koliko su vrijedne i da mogu doprinijeti svom napretku da se osvijeste i da je normalno da imaju podršku ostalih članova zajednice u kojoj žive", rekla je Malkočević.

Merima Aljić iz Stranke demokratske unije iz Živinica prvi put se politički angažuje. Kandidovala se za načelnicu Općine Živinice. Magistrica je ekonomije, inžinjer tehnologije i buduća doktorica ekonomskih nauka.

"Nemam političko iskustvo, ali imam izuzetne menadžerske sposobnosti, što smatram da jedna načelnica treba imati jer je bitno kako upravljati budžetom općine. Mi žene moramo biti svjesne da, ako želimo bilo šta promijeniti, moramo ući na sve nivoe izvršne i zakonodavne vlasti, tamo gdje nam se pravi kaša tj. usvajaju zakoni. Apeliram na sve žene da glasaju za žene, za one koje smatraju da imaju kompetenciju da mogu biti lideri u ovoj političkoj kampanji", kazala je Aljić.

Ističe kako žene nisu krive što ne mogu doći do izražaja, već patrijarhalni odgoj koji imaju od malih nogu.

"Moramo raditi na edukaciji žena iz ruralnih sredina. To su divne supruge, majke i radnice koje mogu sve. Drage moje, osvijestimo se, jer jedino zajedno možemo uspjeti kroz izmjenu zakonske regulative i poboljšati svoj status u društveno-političkom životu", apelovala je.

Organizatori današnjeg Foruma su Fondacija Cure, Fondacija Heinrich Boll i Westminster fondacija za demokratiju.