CIK BiH
0

'Lokalni izbori tehnički dobro organizirani'

FENA
Izvještaj međunarodnih posmatrača odnosno Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope pokazuje da su lokalni izbori u BiH tehnički veoma dobro organizirani i u skladu s međunarodnim standardima, istaknuto je danas na godišnjoj pres konferenciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kao novina ovogodišnjih izbora istaknuto je da je prvi put predviđen izbor i učešće pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim zakonodavnim tijelima, a u izborno zakonodavstvo uvedene su i kaznene odredbe ne samo za sudionike u izbornom procesu, nego i za izbornu administraciju.

Predstavnici CIK-a danas su istaknuli da je CIK-u BiH do 19. decembra ove godine dostavljeno 2.710 potpisanih izjava o imovinskom stanju izabranih zvaničnika od ukupnog broja od oko 3.300 izabranih zvaničnika koja podliježu toj obavezi.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, politički subjekti su za finansiranje predizborne kampanje mogli potrošiti ukupno oko 19,5 miliona KM, od čega političke stranke 17.471.224 KM i nezavisni kandidati 1.978.510 KM.

Danas je rečeno da su sve relevantne političke partije i nezavisni kandidati dostavili postizborne finansijske izvještaje, te da su u tim izvještjima iskazani ukupni troškovi u iznosu od 8.230.841 KM.

Samo jedna politička partija prekoračila je dozvoljeni limit, a radi se o Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je potrošio oko 540.000 KM više od dozvoljenog limita.

Na inicijativu CIK-a sredinom ove godine izmijenjen je Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH. Sad je jasno preciziran i definiran krug osoba odnosno funkcija na koje se odnosi taj zakon. Novina je i to što je sad osigurana dvostepenost u postupku tako da stranka ima pravo žalbe Sudu BiH.