BiH
0

Lokalitet za novi zatvor u naselju Datelji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstavnici Federalnog ministarstva pravde te resornog ministarstva Vlade Kantona Sarajevo jučer su posjetili općinu Pale-Prača (FBiH).

Povod posjete bila je inicijativa koju je ova općina uputila na adresu nadležnih organa za izgradnju zatvorskih kapaciteta u Federaciji BiH, a posjeta je uslijedila u skladu sa zaključkom ovosedmičnog sastanka premijera Federacije BiH i BPK-a te načelnika Općine Pale-Prača i federalnog ministra pravde Feliksa Vidovića u Sarajevu.

Podsjećanja radi, Općina Pale-Prača uputila je inicijativu da se na njenoj teritoriji izgrade kazneno-popravni zatvor za maloljetnike, zatvor poluotvorenog tipa za žene a ponuđeno je i proširenje kapaciteta zatvora 'Miljacka' iz Sarajeva.

Kako saznaje Fena jučerašnja posjeta ekspertnog tima resornih ministarstava upriličena je radi sagledavanja ponuđenih lokaliteta na kojima bi se eventualno mogli graditi zatvorski kapaciteti.

Općina Pale-Prača ponudila je četiri moguće lokacije, a nakon obilaska predstavnici Federalnog ministarstva pravde i nadležnog ministarstva Kantona Sarajevo jednoglasno su se složili da lokacija ponuđena u naselju Datelji u potpunosti odgovara za sve moguće namjene.

Stoga je zaključeno da će dati pozitivno mišljenje da bi Vlada FBiH poduzela daljnje radnje iz svoje nadležnosti.