BiH
0

Logosoft započeo edukaciju nastavnika informatike u KS

Sarajevo-x.com
Kompanija Logosoft je, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, pokrenula opsežan i sveobuhvatan projekt edukacije nastavnika informatike, po certificiranom Microsoftovom programu. Projekt je integralni dio strateškog opredjeljenja Ministarstva obrazovanja i nauke KS, a u vezi sa informatizacijom obrazovanja u KS.

"Cilj projekta edukacije je da se nastavnici informatike dodatno educiraju kako bi mogli koristiti trenutno važeće standarde IT tehnologije u nastavi te kako bi se sama nastava informatike učinila zanimljivijom i sadržajnijom. Također, nakon što nastavnici informatike prođu ovu obuku, u drugoj fazi će se raditi na njihovoj pripremi za obučavanje i svih ostalih nastavnika iz Kantona Sarajevo, kako bi i nastavnici drugih profila mogli koristiti osnovne IT tehnologije u nastavi, kao i specijalizirane Microsoftove nastavne alate.

Na taj način želimo postići da svi nastavnici u Kantonu Sarajevo budu uključeni u proces informatizacije škola, koji je započelo Ministarstvo Obrazovanja i nauke KS. Danas postoji puno računarskih aplikacija koje se koriste u nastavi i zadovoljstvo nam je što ćemo, praktično, biti pioniri uvođenja takvih modernih tehnologija u škole Kantona Sarajevo", izjavio je Damir Dizdarević, rukovodilac certificiranog Microsoftovog školskog centra u kompaniji Logosoft.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke KS su istakli kako ovo nije jedina pozitivna strana saradnje sa Logosoftom. Naime, ova kompanija će za sedam škola iz Sarajeva donirati besplatan internet, te će za škole izraditi posebnu automatiziranu proceduru instalacije operativnog sistema Windows 7 i paketa Office 2010, koje je Ministarstvo kupilo od Microsofta.

U paketu su i spomenute posebne aplikacije za predmete izvan polja informatike, koji će biti instalirani na školskim računarima. Podsjećamo, Ministarstvo je ranije od Microsofta kupilo 4000 licenci u okviru School Agreementa, Microsoftovog programa koji po povoljnoj cijeni omogućava kupovinu softvera za škole.

Edukacija nastavnika je u toku, kao i instalacija softvera, a projekt će biti provođen u kontinuitetu i nadograđivan u skladu sa potrebama sa terena.