Udruženje Logos
0

Ljudska prava su zagarantirana ustavom BiH

FENA
Povodom uznemirujućeg govora mržnje koji se u vezi s održavanjem prvog Queer Sarajevo festivala pojavio u bh. javnom prostoru, vanpatrijarhalno međureligijsko udruženje Logos podsjeća javnost da su ljudska prava zaštićena Ustavom i zakonima BiH te svako pozivanje na kršenje ljudskih prava i sloboda predstavlja ozbiljan napad na pravni poredak BiH.

U današnjem saopćenju Udruženja navedeno je da Zakon o ravnopravnosti spolova kao i Krivični zakon BiH izričito zabranjuju diskriminaciju po osnovu seksualne orijentacije, a Evropska povelja o ljudskim pravima, integrirana u Ustav BiH, garantira slobodu javnog okupljanja.

Udruženje poziva nadležne institucije BiH da adekvatno sankcioniraju kršenje ljudskih prava koje je prisutno u elektronskim i štampanim medijima.

"Smatramo da je Queer Sarajevo festival neprimjereno doveden u vezu s muslimanskim svetim mjesecom. Ramazan je vrijeme za pomnije osluškivanje potreba drugih i prihvaćanje pluralizma u svijetu u kojem živimo. Različitost nije suprotna vjerskim vrijednostima, ali pozivi na linč i nasilje jesu", saopćeno je iz Udruženja.