Suđenje ze genocid u Srebrenici
0

Ljudi izvođeni u grupama i ubijani

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Na suđenju četvorici pripadnika Desetog diverzantskog voda Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za genocid u Srebrenici, Državni tužilac je pročitao pred Haškim tribunalom sažetke iskaza Dražena Erdemovića i zaštićenog svjedok Z3, javio je Birn Justice Report.

Iskazi Erdemovića i svjedoka Z2 su pročitani jer zaštićeni svjedok Z4, koji je trebao dati iskaz na ovom ročištu, nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, pročitao je izjavu Erdemovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a, kojeg je Haški sud 1998. osudio na pet godina zatvora, nakon priznanja krivice za ubistva civila na Vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika u julu 1995. godine.

"Brano Gojković i potpukovnik kojeg ne znam su rekli da civile treba pobiti. Prva desetorica su izvedeni iz autobusa, te su odvedeni 100 do 200 metara dalje... Pucali smo u leđa. Tako su izvođeni u grupi od po deset", navodi se u Erdemovićevom iskazu.

Prema procjeni Erdemovića, kako je navedeno u izjavi, na Branjevu je 16. jula 1995. ubijeno između 1.000 i 2.000 Srebreničana, koji su dovezeni u autobusima. Erdemović se, kako je kazao, pobunio oko ubijanja civila, na što mu je Gojković odgovorio da može “stati sa njima u red”.

Erdemović je naveo da je na Branjevo otišao sa sedmoricom pripadnika Desetog diverzantskog voda, među kojima su bili optuženi Franc Kos i Zoran Goronja.

Kos i Goronja terete se – skupa sa Vlastimirom Golijanom i Stankom Kojićem, bivšim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda VRS-a – za ubistva više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Tužilac Čampara također je pročitao sažetak izjave zaštićenog svjedoka Z3, u kojoj se navodi da je on sredinom jula 1995. godine, nakon pada Srebrenice, sa ostalim muškarcima krenuo šumskim putem prema Tuzli kada zarobljen sa još deset muškarca.

“Sa rukama na potiljku zarobljenici su odvedeni 13. jula na stadion u blizini Nove Kasabe, gdje je već bilo ljudi, a koji su i dalje pristizali. Na igralište je stigao i Ratko Mladić i održao govor. Rekao je da će svi biti razmijenjeni. Naredio je da se napravi spisak zarobljenika. Jedan od zarobljenika je ustao, a drugi vojnici su ga ubili. Mladić na to nije reagovao”, navedeno je u iskazu svjedoka Z3.

Mladić, nekadašnji načelnik Glavnog štaba VRS-a, nalazi u pritvoru Haškog tribunala, gdje očekuje početak suđenja.

Z3 je, kako se dalje navodi, sa drugim zarobljencima autobusima prevezen u školu u Pilici u Zvorniku, gdje je proveo nekoliko dana, a potom su prevezeni na livadu, gdje je vidio veći broj mrtvih tijela.

“Na toj livadi bila je grupa srpskih vojnika. Izvodilli su ih u grupi od po deset i pucali u njih”, navedeno je u pročitanom sažetku iskaza.

Na ovom ročištu dogovoreno je da će u nastavku suđenja Odbrane optuženih početi sa izvođenjem svojih dokaza iako je Tužilaštvu BiH preostalo da ispita zaštićenog svjedoka Z4 i jednog vještaka, s obzirom da su oni trenutno nedostupni Sudu BiH.

Duško Tomić, branilac prvooptuženog Kosa, predstavio je plan provođenja dokaza, te pročitao pitanja koja bi postavio Mladiću, za kojeg je ranije od Sudskog vijeća zatražio da bude pozvan kao svjedok.

Tomić je najavio da bi Mladića upitao šta zna o Francu Kosu, šta zna o ubijanju na Branjevu, ko je naredio premještanje ubijenih Srebreničana iz grobnica i da li je spreman uputiti izvinjene žrtvama Srebrenice.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar ove godine.