BiH
16

Ljubuškić: Toplane imaju alternativno gorivo za barem pet dana

Piše: N. J.
BH Gas je dao rok da im se do srijede u 12 sati isplati dug za februar koji iznosi 1,8 miliona KM, a budući da tog novca nema u budžetu Kantona Sarajevo, skoro je izvjesno da će doći do potpune obustave gasa u Kantonu.

Ipak, iz Toplana poručuju da u tom slučaju imaju alternativno gorivo kojim će moći zagrijavati 90 posto stanova za koje su zaduženi najmanje pet dana.

"Postoji jedan broj krovnih kotlovnica koje koriste isključivo plin i one bi u tom slučaju bile direktno pogođene ovom obustavom, a to je nekih 7.000-8.000 ljudi. Međutim, sve ostale kotlovnice mogu raditi na mazut i lož ulje, tako da ćemo mi barem pet dana imati rješenje za obustavu plina za ta domaćinstva", rekao je za Klix.ba glasnogovornik Toplana Ženja Ljubuškić.

Pojašnjava kako Toplane od 1996. godine naovamo duguju Sarajevogasu 85 miliona KM za plin, zato što kupuju plin po tržišnoj, a prodaju po socijalnoj cijeni.

"Vlada Kantona Sarajevo je ta koja je odredila ovu cijenu grijanja. Problem je u tome što je godinama cijena plina rasla više puta, a grijanje je ostajalo na istom nivou, zbog čega je i došlo do ovih milionskih gubitaka", naveo je naš sagovornik.

On je, međutim, podsjetio da će u slučaju obustave dotoka plina u Kantonu Sarajevo ispaštati još 75.000 građana jer se griju na plin koji kupuju direktno od Sarajevogasa.

"Grijna sezona, što se Toplana tiče, traje do 15. aprila, a već se primjenjuje režim kada se stanovi zagrijavaju dva puta dnevno, od šest do deset sati, te od 16 do 21 sat", zaključio je Ljubuškić.