BiH
1

Ljubo Bešlić: Nemam kome podnijeti ostavku, demonstranti neka idu pred OHR

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić izjavio je danas kako ne razmišlja o podnošenju ostavke na dužnost gradonačelnika te da vjeruje kako su nasilni protesti od petka bili organizirani, a ne spontani.

"Meni je mandat istekao i ja nemam kome predati dužnost. Gradsko vijeće ne postoji i ja postavljam pitanje zašto se ne protestuje da se održe izbori u Mostaru i da se implementira odluka Ustavnog suda", kazao je Bešlić u intervjuu za Radio Dobre Vibracije (RDV).

Dodao je kako jedva čeka da se izbori u Mostaru održe i da on preda svoju dužnost.

"Ja bih, također, pozvao sve demonstrante da idu i pred OHR jer on je zakuhao cijelu ovu situaciju. Gradonačelnik nije nikakva smetnja i ne želi biti smetnja svojim građanima", kazao je Bešlić.

Govoreći o događajima od petka, kada su u nasilnim prosvjedima u Mostaru devastirana i zapaljena sjedišta gradskih i kantonalnih institucija, te zgrade SDA i HDZ-a BiH, Bešlić je izrazio sumnju da su ti događaji bili pomno isplanirani.

"Ako ste gledali tv nastupe pojedinih političara onda mislim da je vrlo jasno ko ih je slao (demonstrante). Ja neću kazati ko je to bio, ali je indikativno da su se uključile mnoge nevladine organizacije. Ako razmislite ko te organizacije plaća i koje se organizacije pojavljuju, sve će vam biti jasno", ustvrdio je Bešlić.

Prema njegovim riječima, ako se ponove događaji od petka moguće je da se u dogovoru s policijom proglasi vanredno stanje u gradu na Neretvi.

Bešlić je kazao da se o svemu treba razgovarati te da se na ulici ne mogu rješavati problemi.

"Ulica nigdje na svijetu nije donijela ništa dobro. Ima li smisla da u trenutku bijesa uništimo sve ono za što su se sredstva mukotrpno izdvajala godinama?", kazao je gradonačelnik Bešlić za Radio Dobre Vibracije.