BiH
0

Ljubiša Vranješ osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina u Kotor-Varošu

SRNA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sud BiH osudio je Ljubišu Vranješa na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina na području opštine Kotor Varoš.

Ustavni sud BiH ukinuo je 12. januara presudu Vranješu zbog pogrešne primjene zakona, odnosno zato što je trebalo primijeniti odredbe zakona iz bivše Jugoslavije.

Sud BiH preinačio je odluku u dijelu primjene krivičnog zakona i odluke o kazni, tako da su radnje za koje je Vranješ prvostepenom presudom proglašen krivim, pravno kvalifikovane kao krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav jedan Krivičnog zakona SFRJ.

Vrijeme koje je osuđeni proveo u pritvoru, kao i na izdržavanju kazne po pravosnažnoj presudi Suda BiH biće uračunato u izrečenu kaznu zatvora.

U preostalom dijelu, presuda Suda BiH od 23. aprila 2012. godine ostala je neizmijenjena.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2012. godine donijelo presudu kojom je Vranješ, bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti Banja Luka, osuđen na osam godina zatvora za zločin počinjen 1992. godine u Kotor Varošu.

On je proglašen krivim po Krivičnom zakonu BiH, zbog čega je odbrana podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je zaključio da je retroaktivna primjena zakona bila na štetu Vranješa i djelimično ukinuo presudu.