BiH
0

Ljubičić: Napad na selo Očehići

BIRN Justice Report
Zaštićeni svjedok pod šifrom AA protiv Paška Ljubičića govorio je o danima provedenim u zatočeništvu u logoru Kaonik, općina Busovača, te sahranjivanju mrtvih nakon napada na selo Očehići 1993. godine.

“Bio sam u ćeliji broj 16 oko petnaest dana. U tom periodu sam dva puta odvođen na kopanje rovova i to odlukom jednog čovjeka koji je nosio maskirnu uniformu i bijeli opasač. Mislim da se zvao Marelja, ali nisam ga poznavao ni znao koju funkciju obavlja”, kazao je zaštićeni svjedok.

Državno tužilaštvo tereti Paška Ljubičića da je kao zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) naredio i učestvovao u napadima na gradove Vitez i Busovača, te okolna sela, “gdje je civilno stanovništvo zatvarano, mučeno, ubijano, a njihova imovina pljačkana”.

Svjedok je kazao da u njegovoj grupi koja je vođena na prvu liniju da kopa rovove nije niko maltretiran, ali da je po povratku u logor “viđao ljude koji su imali ožiljke, rane po licu”.

Zaštićeni svjedok je oslobođen iz logora nakon posjete djelatnika Međunarodnog Crvenog križa, nakon čega se vratio u svoju kuću u Busovači.

“Jednu večer mi je pokucala neka žena na vrata. Bila je iz sela Očehići i tiho je kazala da joj je muž ranjen, da ima ubijenih i da se ne zna ko je gdje”, prisjetio se svjedok, ne mogavši precizirati datum tog događaja. Prema optužnici, napad na selo Očehići je bio 19. aprila 1993. godine i tada je ubijeno pet osoba, dok su drugi mještani zadobili teže ozljede.

Prema iskazu ovog svjedoka, njegove komšije su otišle sa ženom u selo, dok je on ostao da ih čeka, te je kasnije pomagao pri sahrani ubijenih. Kako tvrdi, među mrtvima koje su donijeli iz sela bile su i četiri ženske osobe, od kojih je “jedna sigurno bila maloljetna”.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar 2007. godine.