BiH
3

Ljubičić: Napad na selo Lončari

BIRN/Sarajevo-x.com
Pred Sudom BiH iskaz je dao još jedan svjedok Tužilaštva govoreći o protjerivanju stanovnika iz sela Lončari, općina Busovača, za koje se odgovornim smatra Paško Ljubičić, bivši komandir IV bataljona Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zahid Zatagić je ispričao kako su 16. aprila 1993. godine “neki vojnici” zapalili njegovo selo Lončari, a stanovnike koje su zatekli smjestili u “mejtef u centru sela”.

“Kada su zapalili selo, vojnici su otišli. U mejtefu je ostalo više od 100 žena i djece”, rekao je svjedok, pojasnivši da se u vrijeme ulaska HVO-a u selo krio u njegovoj okolici sa još nekoliko muškaraca, ali su se po odlasku vojske vratili.

Prema navodima optužnice, Paško Ljubičić je 1993. godine bio zapovjednik Četvrte bojne Vojne policije koja je 16. aprila iste godine napala gradove i sela u Lašvanskoj dolini, među kojima i selo Lončari, prilikom čega su civili protjerani i ubijani, a njihova imovina uništena.

Preostali mještani, među njima i Zatagić, nakon odlaska vojske su zajedno pješke krenuli prema selu Vrhovine.

“Na putu do tog sela, pred nas su izašli vojnici i zarobili nas. To su sve bili ljudi koje sam znao iz viđenja, iz drugih sela, samo su sada bili naoružani i u uniformama”, kazao je svjedok i dodao da su svi zatvoreni u “nekoj kući”, gdje su proveli noć i gdje ih je posjetio Miroslav Bralo, zvani Cicko.

“Bralo je rekao da više nismo komšije. Prijetio je da će nas pobiti kao što je po Ahmićima ubijao”, ispričao je Zatagić, dodavši da su sljedećeg jutra svi oslobođeni.

Državno tužilaštvo Ljubičića tereti da je učestvovao u planiranju i izdavanju naređenja za napad na sela Ahmiće, Nadioke, Piriće i Šantiće, prilikom čega je više od 100 civila ubijeno. Među pripadnicima Vojne policije bio je i Miroslav Bralo, koji je u Haagu nepravosnažno osuđen na 20 godina za zločine u Lašvanskoj dolini.

Suđenje se nastavlja 5. jula 2007. godine.