BiH
2

Ljubić vjeruje da presuda Sejdić-Finci uskoro može biti implementirana

FENA
"Optimista sam i vjerujem da do polovine godine možemo iznaći način za implementaciju presude Sejdić-Finci i predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić nakon današnjeg sastanka s evropskim komesarom za proširenje Stefanom Fuleom u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju ta presuda je prilika da, pored usvajanja evropskih standarda, BiH riješi temeljna pitanja koja je opterećuju 20 godina, a to su odnosi njena tri konstitutivna naroda.

Naglasio je da taj problem nije riješio ni rat, ni Daytonski sporazum, jer Bosna i Hercegovina nikad nije imala iskustvo demokratskog ustroja niti funkcioniranja poput suverene države, osim "pod kišobranom" nekih okupacijskih sila ili nedemokratskih režima, kakvi su bili Kraljevina Jugoslavija i kasnije SFRJ.

"U razgovoru s komesarom Fueleom i njegovim saradnicima objasnio sam tri modela za implementaciju koja smo predlagali našim političkim partnerima, ali ih, nažalost, nismo uspjeli uvjeriti da prihvate neki od njih", kazao je Ljubić.

Istakao je da je iz razgovora s Fuleom i njegovim saradnicima zaključio da je Evropska unija spremna pomoći, te da on smatra da je ta pomoć neophodna, jer, bez obzira što je uvjeren da svi politički partneri u BiH žele njeno članstvo u EU, još uvijek nisu uspjeli postići konsenzus.

"Smatram da treba nastaviti razgovore i tražiti dobre usluge EU, konkretno Evropske komisije, kao i ekspertnu pomoć Venecijanske komisije Vijeća Evrope", potcrtao je Ljubić.