BiH
0

Ljubić: Rad Vlade FBiH bez hrvatskih ministara katastrofalan po funkcionalnost BiH

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo LJubić smatra da održavanje sjednica i usvajanje odluka u Vladi FBiH bez predstavnika hrvatskog naroda svjedoči o tome da bošnjačka većina ili ne shvata suštinu i karakter BiH kao države tri ravnopravna naroda ili je kao takvu ne prihvata.

"I jedno i drugo je katastrofalno i po funkcionalnost i po održivost BiH", izjavio je Ljubić za Hrvatski medijski servis, negodujući što se u sarajevskim medijima uporno pokušava sugerisati da se sjednice Vlade održavaju bez ministara iz HDZ-a, umjesto predstavnika hrvatskog naroda.

Ova situacija, prema Ljubićevom mišljenju, traži jasne odgovore s hrvatske strane.

"Kao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a zalažem se za to da predstavnici HNS-a BiH u Parlamentu FBiH, i poslanici i delegati, stave na dnevni red izmjene i dopune zakona o Vladi FBiH, prema kojima bi za odluke iz nadležnosti Vlade bila potrebna većina i najmanje jedna trećina glasova ministara iz svakog konstitutivnog naroda, kako za donošenje odluka tako i za kvorum", rekao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, bez izmjena zakona o Vladi FBiH, postavlja se pitanje ima li smisla uopšte učestvovati u ovakvoj parlamentarnoj većini.

Ministri HDZ-a u Vladi FBiH nisu prisustvovali na dvije posljednje sjednice federalne Vlade. Prvi put je to bilo zbog nezadovoljstva što na dnevni red nisu stavljane smjene u javnim preduzećima na kojima insistira ova stranka, a drugi put zbog povlačenja sa dnevnog reda izvještaja o mostarskom "Aluminijumu".