Sastanak u Vladi FBiH
0

Ljubić: 'Odluka o koridoru 5C ne može se mijenjati'

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Na današnji sastanak u Vladi FBiH, koji je organizirao premijer Mustafa Mujezinović povodom "sporne odluke kojom se trasira koridor 5C", pojavio se jedino predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

On je naglasio da odluka o koridoru 5C, a zbog koje su nedavno i ministri iz reda hrvatskog naroda u Vladi FBiH napustili sjednicu, negira sve dogovore o koridoru 5-C u zadnjih šest godina te ono što je uradila struka i na osnovu čega je FBiH od evropskih institucija dobila kredit.

Ljubić je naglasio da se ta odluka ne može mijenjati sada kada je FBiH u trenutku da raspisuje tendere za gradnju koridora te je dodao da će danas predložiti premijeru Mujezinoviću formiranje komisije od članova Vijeća ministara i Vlade FBiH da bi razmotrili spomenutu odluku.

Ljubić je dodao da su sve pripremne aktivnosti za koridor 5C završene i da bi njegova izgradnja trebalo početi u prvoj polovini naredne godine.

Također je spomenuo da je bio inicijator današnjeg sastanka i da ovaj problem treba riješiti iz razloga što FBiH može imati nesagledive ekonomske posljedice.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je novinarima prije sastanka da očekuje rješenje novonastale situacije u Vladi FBiH i da će rad Vlade ako ne danas biti deblokiran do kraja sedmice.