Sjednica Predstavničkog doma BiH
1

Ljubić: O smjeni Lagumdžije 23. oktobra

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH bit će održana 23. oktobra, a jedna od tačaka dnevnog reda biće i Inicijativa Kluba SNSD-a za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, rekao je Srni predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić.

Ljubić je naveo da je Kolegijum doma nakon najnužnijih konsultacija sa poslaničkim klubovima zaključio da je ovaj datum najracionalnije rješenje, te da sjednica ne može biti zakazana naredne sedmice, jer će on i zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković od 14. do 18. oktobra službeno boraviti u Crnoj Gori.

Na dnevni red sjednice bit će uvršten i drugi krug glasanja o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Denisa Bećirovića, a Prijedlog dopuna Zakona o akcizama čije hitno razmatranje traži Klub SDS-a, neće biti na dnevnom redu s obzirom na to da nije proceduralno spreman, jer nema stava Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dodao je Ljubić.

Sjednica Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja je bila zakazana za 5. oktobar, odgođena je nakon što su poslanici klubova SNSD-a i SDS-a obavijestili predsjedavajućeg Božu Ljubića da nisu u mogućnosti da prisustvuju, jer je zakazana bez dnevnog reda i u predvečerje održavanja lokalnih izbora u BiH.

Poslanici SNSD-a i SDS-a smatraju da je na taj način prekršen Poslovnik Predstavničkog doma, a sve u funkciji interesa funkcionera SDP-a BiH, čija se odgovornost traži.

Klub SNSD-a podnio je Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije o čemu se trebalo raspravljati na sjednici koja je bila zakazana za 27. septembar. Ova sjednica je, takođe, odgođena zbog Lagumdžijinog službenog puta u New York.

U obrazloženju inicijative navedeno je da je Lagumdžija prekršio Ustav i zakone BiH kada je Stalnoj misiji BiH pri UN izdao instrukciju da glasa za rezoluciju o Siriji u Generalnoj skupštini UN, iako o tome Predsjedništvo BiH nije zauzelo zvaničan stav.