Nakon sastanka sa Sanninom
0

Ljubić: Evropa očekuje rezultate do dolaska Fulea u BiH

FENA
Božo Ljubić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Božo Ljubić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Evropa očekuje da do dolaska visoke delegacije iz Brisela sa Štefanom Fuleom na čelu dođemo do dogovora kada je u pitanju implementacija presude "Sejdić-Finci", kazao je nakon sastanka s generalnim direktorom Generalne direkcije za proširenje u Evropskoj komisiji Stefanom Sanninom predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Takođe, dodao je Ljubić, razgovarano je i o suštini samog tog dogovora, a koji se po njemu odnosi na rješavanje tzv. hrvatskog pitanja.

"Sannino je jasno izrazio razumijevanje za kompleksnost pitanja implementacije presude kao i za potrebu rješavanja hrvatskog pitanja", kazao je Ljubić.

Dodao je da je Sanninu predložio nekoliko modaliteta koji bi tri konstitutivna naroda stavila u isti položaj kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH.

"Pored modela indirektnog izbora, tu je i model koji podrazumijeva dvije izborne jedinice u FBiH, ali na način koji odbacuje stigmu podjele FBiH na dva entiteta kao i elektoralni model koji nije vezan za izborne jedinice jer su one predmet zakona. Sutra bilo koja većina u FBiH može promijeniti zakon i kreirati nove izborne jedinice. U konačnici tako nešto može čitav model potpuno negirati", pojasnio je Ljubić.

Dogovor je, podcrtao je, da u narednih mjesec dana odgovorni ulože dodatne napore te u suradnji s međunarodnom zajednicom dođu do prihvatljivog rješenja za implementaciju presude "Sejdić-Finci".