BiH
0

Ljubić: Državno i entitetska ministarstva donijet će plan aktivnosti za koridor 5-C

FENA
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i entitetska ministarstva za promet izradit će usaglašeni plan za daljnje aktivnosti na izgradnji autoputa na koridoru 5-C te će o tom pitanju inicirati uskoro sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima.

To je dogovoreno danas u Sarajevu na zajedničkom sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Bože Ljubića i njegovog zamjenika Veselina Poljaševića s ministrom saobraćaja i veza RS-a Nedeljkom Čubrilovićem i ministrom prometa i komunikacija FBiH Nailom Šećkanovićem.

"Nije precizirano kada će plan daljnjih aktivnosti biti urađen, ali to će sigurno biti rok koji neće ugroziti blagovremenu gradnju autoputa", kazao je ministar Ljubić.Dodao je da je na današnjem sastanku zajednički potvrđena važnost izgradnje autoputa na koridoru 5-C za BiH.

Ministar Ljubić je napomenuo kako je razgovarano i o sektoru civilne avijacije, te rekao da su dogovorene obaveze triju ministarstava o uspostavljanju državne direkcije civilne avijacije čije sjedište treba biti u Banjoj Luci i provajderu kontrole leta čije će sjedište biti u Mostaru, a koji treba da počnu djelovati od 2009. godine.

Na današnjem sastanku prema Ljubićevim riječima dogovoren je i način usvajanja transportne politike u BiH koja je u fazi nacrta a koji se dorađuje te redovno i kontinuirano održavanje sastanaka državnog i entitetskih ministara za promet.