BiH
1

Ljubić: Donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH, ali ne opravdavam ultimatum srpske strane

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je da je potrebno donijeti zakon o Ustavnom sudu BiH.

"Ustavni sud BiH u kojem ima sudija-stranaca trebalo je da radi samo pet godina i neophodno je da se usvoji zakon. Prošlo je vrijeme kad nam trebaju stranci. Ustavni sud BiH treba biti sastavljen od domaćih sudija", rekao je Ljubić.

On je istakao da ne opravdava, kako je rekao, "ultimatum srpske strane", ali da podržava rješenje u vezi sa Ustavnim sudom BiH.

Ljubić je ocijenio da politički predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH imaju vrlo kontroverzan odnos prema radu Ustavnog suda BiH.

"Mi, politički predstavnici Hrvata, duboko smo razočarani nekim odlukama Ustavnog suda BiH koje su se odnosile na vitalne nacionalne interese hrvatskog naroda, kao što su na primjer mediji. Kada su svi poslanici Hrvata i sudije iz reda hrvatskog naroda imali stav da zakon o RTV sistemu narušava vitalni nacionalni interes Hrvata, Ustavni sud je glasovima stranaca i glasovima sudija jednog naroda, to zanemario", rekao je Ljubić.

Komentarišući najavu političara iz Republike Srpske o mogućnosti održavanja referenduma o 9. januaru kao prazniku RS-a i odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa tim, Ljubić je rekao da su, sa ustavnopravnog aspekta, odluke Ustavnog suda obavezujuće.

"Referendum u okviru ustavnopravnog okvira u BiH može imati značaj ankete u okviru jednog entiteta i niko ne može zabraniti njegovo održavanje, ali su njegove ustavnopravne konsekvence upitne. Politička dimenzija se ne može zanemariti. Šta to znači za stabilnost BiH ako polovina teritorije i jedan narod imaju jedno stanovište? Potpuno je personalno da ja nemam nijedan razlog da slavim taj datum na osnovu činjenice da je nakon tog datuma sa te teritorije 95 posto mojih sunarodnika protjerano ili pobjeglo", rekao je Ljubić.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak smatra da se "zakazalo u procesu redefinisanja Ustavnog suda" i da je strance potrebno zamijeniti domaćim sudijama, te da Ustav to dopušta.

"Mi smo bili dužni ispoštovati Dejton prvih pet godina, jer u aneksu četiri i piše da se Ustavni sud sastoji od devet sudija od kojih su tri stranca koje imenuje predsjednik Međunarodnog suda pravde, uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH. Mislim da će posljednja odluka ubrzati taj proces redefinisanja", objasnio je Čolak.

On je naveo da je on ranije inicirao taj prijedlog, ali da to nije prihvaćeno.

Komentarišući najavu mogućnosti održavanja referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru, Čolak je naveo da se pitanje Ustavnog suda BiH može riješiti zakonskom procedurom.

"U Ustavu piše da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, to je nesporna činjenica. Probleme bi trebalo riješiti zamjenom sudija stranaca domaćim sudijama", naveo je Čolak.

Komentarišući odluku Ustavnog suda u vezi sa 9. januarom - Danom Republike Srpske, Čolak je naveo da "ima dosta entitetskih ili kantonalnih praznika koji padaju na vjerske praznike i da to nije moguće riješiti tako da u vrijeme vjerskih praznika ne može biti državnih praznika".