BiH
6

Ljubić: BiH blokirana na putu euroatlantskih integracija

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Šef Delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Božo Ljubić rekao je na otvaranju trodnevnog Rose Roth seminara Sarajevu da je BiH u zastoju na putu euroatlantskih integracija.

"Usudio bih se reći da smo blokirani na tom putu, ali ne izvana, već sistemskom i institucionalnom insuficijencijom BiH, što se pokazuje kao nemogućnost realizacije ciljeva koje smo usvojili i obaveza koje smo prihvatili", istakao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, sve to se negativno odražava na socijalno-ekonomske prilike, te bezbjednost i stabilnost BiH.

On je izrazio uvjerenje da je funkcionalna i stabilna BiH, članica NATO-a i EU interes ne samo njenih građana i naroda, već i uslov regionalne i šire stabilnosti Evrope.

"Vjerujem da i dalje u BiH postoji uvjerenje svih relevantnih političkih aktera da su evroatlantske integracije najbolja opcija za BiH na planu njenog međunarodnog povezivanja", rekao je Ljubić, otvarajući seminar.

On je podsjetio da među konstitutivnim narodima postoje različiti stavovi kada je riječ o modalitetu i dinamici pridruživanja, posebno NATO-u.

"Ono što nas u tome ograničava, prema mom uvjerenju, jeste nekoherentan ustavni i politički sistem i nedostatak institucionalnog kapaciteta, što za posljedicu ima nepovjerenje između predstavnika konstitutivnih naroda i nepovjerenje prema institucijama", zaključio je Ljubić.

Skupu prisustvuju parlamentarci zemalja NATO-a i zemalja pridruženih članica, predstavnici institucija BiH, međunarodne zajednice, nevladinog sektora iz BiH i regiona, te domaći i međunarodni stručnjaci za odbranu i bezbjednost.

Seminar o temi "Bezbjednost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: jačanje stabilnosti, promovisanje reformi" organizovali su Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH.