BiH
157

Ljubavi stara, kad za tebe pitaju: Komšić o SDP-u i Lagumdžiji

Piše: E. G.
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Obraćajući se novinarima danas u Sarajevu, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, načinio je mali lapsus, umjesto glasačima DF-a, Komšić se zahvalio glasačima svoje bivše stranke SDP-a. Na novinarska pitanja o SDP-u prvo je rekao da neće komentirati, ali čini se da nije mogao odoljeti, pa je neke sitnice ipak rekao.

"Iskoristio bih priliku da se zahvalim glasačima SDP-a", kazao je Komšić, a nakon smijeha prisutnih, brzo se snašao:

"Dobro, može i to. Dobar dio njih je glasao za nas očigledno. Kako je ono gospođa Korać (Lidija op. a.) rekla, ona je rekla SDA?", rekao je, a potom zahvalio biračima koji su dali glas DF-u.

Na pitanje da kao njen bivši član prokomentira krah SDP-a na ovim izborima, Komšić je kazao da od njega ne treba nikada očekivati da "lešinari nad SDP-om".

"Tamo je ogroman broj dobronamjernih, čestitih i poštenih ljudi. To što je radio jedan čovjek ili grupa ljudi u SDP-u, je na kraju krajeva SDP koštalo. Vidim da se oni sada ljute na narod. To je pogrešna logika. Narod uvijek ima neki sistem i logiku. To što je ti ne razumiješ to je tvoj problem. Treba se okrenuti sebi i vidjeti gdje si promašio", prokomentirao je Komšić.

Komentirajući situaciju u SDP-u nakon izbora, mogućnost izbora novog predsjednika te stranke i slično, Komšić je rekao:

"Neka SDP radi šta god hoće, to je njihova stvar, mada ja Zlatka Lagumdžiju nikada ne bih potcijenio. Ne bih potcijenio njegovu mogućnost taktiziranja i manipulacije. Ono što ja vidim već je da se lagano priprema kandidat, vaš bivši kolega (Bakir Hadžiomerović op. a.) da bude novi predsjenik SDP-a, da grije stolicu Lagumdžiji dvije ili četiri godine. Nemojte nikada potcijeniti Lagumdžiju. Čovjek je taktički genije, druga stvar je što ja mislim da strateški patuljak, jer su mu svi ciljevi pogrešni", kazao je Komšić.

Na pitanje da li je tačna priča da se stranke SDP, Unija socijaldemokrata BiH i DF ujedinjuju, odnosno da se ljevica ujedinjuje, Komšić je rekao da nije prisustvovao nikakvim sastancima u vezi s tim.

"Ujedinjenje ljevice se mora desiti kad-tad, ali ne ako tu priču vode neki korumpirani i kompromitovani kadrovi. Ljevica to ne može prirodno podnijeti, ona ne može voditi priču koju vodi desnica", kazao je.