BiH
0

Ljetovanje u Tuzli sve popularnije

FENA
Panonsko jezero u Tuzli (Foto: Sarajevo-x.com)
Panonsko jezero u Tuzli (Foto: Sarajevo-x.com)
Tuzla je grad koji je turizam postavio kao glavnu polugu daljnjeg privrednog razvoja.

Priča o počecima značajnijeg razvoja turizma u ovom gradu, krenula je izgradnjom panonskih jezera koja su od 2003. godine do danas privukla veliki broj turista. Krenulo se sa jednodnevnim izletima, a već danas veliki je broj onih koji bi se u gradu soli zadržali i nekoliko dana.

Nema sumnje da je njihovom izgradnjom postignut postavljeni cilj, a to je privući što veći broj turista.

Poznato je da u Tuzli postoje dva hotela, Hotel Tuzla u kojem prenoćište s doručkom košta 100 KM i Tehnograd koji je odnedavno obnovio kapacitete i ima 18 soba i preuređen restoran. Za spavanje u ovom hotelu jedna osoba treba izdvojiti 30 KM. Svjesni da će doći do veće potražnje smještajnih kapaciteta, odnosno da će turisti tražiti i povoljniju cijenu, registrovano je nekoliko pansiona.

Pansioni Kipovi, Miris Dunja, Rudar, Diskrecija i Nargalić, ne zaostaju s kvalitetom ponude. Cijene se kreću od 20 do 60 KM po osobi.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona 2008. godine otvorila je i Turistički informativni centar čije je sjedište na Sonom trgu u Tuzli. U ovom Centru turisti mogu dobiti sve neophodne informacije.

Skori dolazak delegacija iz Ujedninjenih Arapskih Emirata i Turske potvrda je da nismo interesantni samo domaćim i turistima iz susjedstva. I oni se žele uvjeriti u ono što im ovaj dio BiH može ponuditi u turističkom smislu.

U cilju pridobijanja što većeg broja turista otvorena je i direktna linija Tuzla - Dubai - Tuzla.